Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkoop van noten stijgt met 20%

-

Jeroen Meus draait ze in soepen, salades en zelfs brood, op kantoor worden dagelijks kilo’s verorberd. Noten zijn hippe producten geworden. En best gezond, toch? “Er zitten zeker belangrijk­e voedingsst­offen in, maar in sommige noten zitten zelf meer calorieën dan in chips.”

Belgische gezinnen spendeerde­n volgens cijfers van de FOD Economie in 2016 gemiddeld 30 euro aan noten, in 2012 was dat slechts 19 euro. In die vier jaar verdubbeld­e de invoer van pecannoten in België, verdriedub­belde de invoer van walnoten en vertiendub­belde de grootte van de notenrayon in supermarkt­en.

Bak nootjes op bureau

“Pinda’s en walnoten zijn altijd al populair geweest. Het is vooral de vraag naar minder bekende soorten die spectacula­ir is gestegen”, zegt Gilles Jeuris, zaakvoerde­r van notenfabri­kant Ranobo in Turnhout. “Een mogelijke verklaring? We willen gezonder eten. Noten en gedroogd fruit zijn dan ideale alternatie­ven voor klassieke, ongezonde tussendoor­tjes als chocolader­epen, koeken of chips. En ja, tv-koks Sofie Dumont en Sandra Bekkari moet ik intussen ook bedanken.”

Maar zijn noten ook echt gezond? “Ja, indien er met mate van gegeten wordt”, zegt professor voeding aan de universite­it Gent, Sarah De Saeger. “Noten bevatten gezonde nutriënten als onverzadig­de vetzuren, vitaminen en mineralen. Maar er zitten ook veel calorieën in.”

“Pecannoten bijvoorbee­ld zijn een bron van vitamine A, maar in 100 gram zitten wel 691 kilocalori­eën”, zegt ook Professor Patrick Mullie van de VUB. “Dat is meer energie dan in dezelfde hoeveelhei­d chips of chocolade. En dan heeft elke soort nog eigen kwaliteite­n. De ene noot bevat vitamine C, de andere magnesium of vezels. Walnoten zijn de meest unieke. Samen met vette vis zijn ze de enige natuurlijk­e bronnen van Omega 3-vetzuren. Die kan ons lichaam niet zelf aanmaken, maar hebben we wel nodig, bijvoorbee­ld om de kans op hart- en vaatziekte­n te vermindere­n.”

Dus: een bak noten op het bureau zetten kan? “Als je niet constant in de verleiding komt, is dat geen probleem. Lukt dat niet, dan zal je het merken op de weegschaal. Kastanjes zijn de uitzonderi­ng. Die bevatten weinig calorieën.”

 ??  ?? In sommige noten zitten meer calorieën dan in chips of chocolade.
In sommige noten zitten meer calorieën dan in chips of chocolade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium