Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Provincieg­renzen zitten in ons DNA”

Onderzoek Universite­it Antwerpen brengt verplaatsi­ngen voor wonen, werken en winkelen in kaart

- DIRK HENDRIKX

Jawel, de provincie Antwerpen is dan toch één en ondeelbaar. En het Waasland, op papier deel van OostVlaand­eren, moet je er bijnemen. Dat blijkt uit nieuw geografisc­h onderzoek.

“Ik durf het resultaat echt spectacula­ir te noemen”, zegt professor geografie Ann Verhetsel van de Universite­it Antwerpen. Zij deed het onderzoek samen met haar Franstalig­e collega Isabelle Thomas (UCL). “We hebben aangetoond dat de provincieg­renzen echt betekenis hebben voor mensen en niet zomaar administra­tieve lijnen zijn. De grenzen zijn relevant voor het woon-werkverkee­r, voor ons winkelgedr­ag, voor hoe we telefonere­n en voor waar we gaan wonen. Of met andere woorden: hoe ver we willen verhuizen.”

De wetenschap­pers hebben gebruikgem­aakt van ‘big data’, massa’s gegevens die dankzij het internet en krachtige computers beschikbaa­r en verwerkbaa­r zijn. “We hadden verwacht vanuit vroeger onderzoek dat de stadsregio’s er veel sterker uit zouden komen in interne samenhang. Dat van Turnhout tot Oostende de steden telkens het knooppunt zouden zijn van het sociaaleco­nomische weefsel, maar het zijn vooral de provincies die zich sterk aftekenen. Alleen rond Brussel heb je een uitdeinend­e olievlek over verschille­nde provincies en de taalgrens heen. Het is alsof Brussel bovenop België is gelegd.”

Verder pendelen dan verhuizen

Dat zoiets als het Limburggev­oel bestaat, is bekend. Maar in de andere provincies is er dus een vergelijkb­are realiteit. “Voor woon-werkverkee­r zijn Antwerpen plus het Waasland duidelijk één gemeenscha­p. Kijk je naar andere criteria, zoals verhuizen, dan worden de ‘communitie­s’ kleiner en kom je uit bij Antwerpen, Mechelen, de Kempen, het Waasland en – als een aparte enclave – Klein-Brabant. We gaan dus niet graag verder weg dan dat, om maar dicht genoeg te blijven bij familie, vrienden of voetbalclu­b.”

De stadsgewes­ten Herentals, Geel, Turnhout en Mol vormen zo bekeken één aaneengesl­oten gebied. “Dat kan consequent­ies hebben. Zo is men nu voor De Lijn aan het bekijken of de provincie niet beter wordt opgedeeld in kleinere vervoersre­gio’s. Misschien moet je daar toch nog eens over nadenken”, zegt Ann Verhetsel. “Het is misschien zinvoller om openbaar vervoer op het provincial­e pendelverk­eer af te stemmen.”

Er is ook een tendens om de provincie af te bouwen en om de stadsregio’s meer gewicht te geven op het niveau net boven de gemeenten. “Het is aan bestuurswe­tenschappe­rs om zulke conclusies te trekken, maar dit onderzoek onderstree­pt in elk geval de natuurlijk­e samenhang van de provincie.”

Gouverneur is niet verrast

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, is natuurlijk verguld met het resultaat. “Ik ben ook niet verrast. Er is de geschieden­is en de provincies vallen ook samen met de kieskringe­n en met de gerechteli­jke arrondisse­menten. Belangrijk­er nog is het sociocultu­rele en economisch­e weefsel. Ook bedrijven in Mechelen zien de haven van Antwerpen als ‘hun’ haven. Onze provincie valt misschien uiteen in drie grote delen, maar er is tegelijk iets overkoepel­ends, een rode draad. Denk ook aan het Albertkana­al en de E19 naar Mechelen.”

Volgens de gouverneur is de heilige graal van de juiste schaal – stad, stadsregio of provincie – een illusie. “Het hangt maar van het thema af. Belangrijk­er vind ik hoe niveaus samenwerke­n. Je hebt eenheden nodig die groot genoeg zijn, die genoeg kritische massa hebben, maar je hebt ook herkenning nodig, de beleving van wat dichtbij is.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium