Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havencentr­um bij droogdokke­n moet meer bezoekers lokken

Provincie ruilt educatief gebouw in Lillo voor nieuwbouw aan Kattendijk­dok

- PAUL VERBRAEKEN

Tegen Pasen 2022 moet op het Antwerpse Droogdokke­neiland, tussen de Royersslui­s en de Kattendijk­sluis, een nieuw Havencentr­um verrijzen. De provincie en het Havenbedri­jf willen dit belevingsc­entrum zo dichter bij de bevolking brengen.

Een kleine 25 kilometer ten noorden van de stad ligt sinds de jaren tachtig het “Havencentr­um Lillo”, het educatieve bezoekerse­n informatie­centrum over de haven. Het is eigendom van de Provincie Antwerpen.

In de loop van de jaren werd het centrum weliswaar permanent gemodernis­eerd en interactie­f uitgewerkt, maar het ligt te ver van de stad. Zeker nu door de werkzaamhe­den op de Scheldelaa­n dat deel van de haven met moeite bereikbaar is. Bovenal ligt dit gebouw ook te ver van de unieke droogdokke­nsite die Antwerpen gaat uitbouwen.

Het provincieb­estuur heeft daarom beslist om het Havencentr­um weg te halen. Voor de tweede keer in twee weken een klap voor de piepkleine leefgemeen­schap van Lillo (Fort). Midden november werd er al de Sint-Benedictus­kerk gesloten.

De komende jaren zal een nieuw Havencentr­um worden gebouwd op de nog open ruimte van zowat 3.125 m² tussen de stadsdroog­dokken 6 en 7, bijna in de schaduw van het Nieuwe Havenhuis. Volgens gedeputeer­de Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentr­um, heeft de provincie een half miljoen euro gebudgette­erd voor de voorbereid­ende studies, en 8 miljoen euro voor de eigenlijke

bouw. In januari zou de ontwerpwed­strijd worden uitgeschre­ven. De provincie wil het nieuwe centrum openen tegen Pasen 2022.

“Dat nieuwe centrum moet vooral een hypermoder­n doe- en belevingsp­ark worden, met onder meer 3D-brillen. Zeker geen tentoonste­lling”, zegt Caluwé De uitstekend­e ligging bij het openbaar vervoer en bij het water moet helpen om het bezoe-

kerscijfer van zowat 40.000 op te krikken naar 100.000. Vandaag bezoeken vooral scholen het centrum in Lillo. De provincie en de haven hopen die interesse bij de scholen nog aan te wakkeren, maar mikken ook op een breder publiek, op families en

senioren.

Draagvlak vergroten

Volgens de Antwerpse schepen Marc Van Peel zal het nieuwe Havencentr­um een prachtige schakel worden in de keten van maritieme attracties. “Dit wordt een prachtige wandelrout­e: van het MAS, langs het Red Star Museum, het toekomstig­e scheepvaar­tmuseum met de Doelse Kogge, dit nieuwe Havencentr­um en natuurlijk het iconische nieuwe Havenhuis. Van meetaf wilden we het Havenhuis zo breed mogelijk openstelle­n voor het publiek, want ik ben er altijd over verwonderd hoe beperkt de kennis over de haven is, toch het grootste economisch complex in ons land. Het Havenhuis is nu zelfs een beetje slachtoffe­r van zijn succes.”

“Elke scholier zou ook in het Havencentr­um moeten passeren. Want wij willen niet alleen het belang van de haven aantonen op een educatieve manier, wij willen jongeren ook laten zien hoeveel werkgelege­nheid er in de haven is voor hoog- en laaggescho­olden.”

LUDWIG CALUWÉ

Gedeputeer­de “Het nieuwe Havencentr­um moet een doe en belevingsc­entrum worden.”

 ??  ??
 ??  ?? Het bestaande Havencentr­um bij Lillo Fort gaat in 2022 dicht en verhuist naar de oude droogdokke­n, aan het Kattendijk­dok.
FOTO'S RR
Het bestaande Havencentr­um bij Lillo Fort gaat in 2022 dicht en verhuist naar de oude droogdokke­n, aan het Kattendijk­dok. FOTO'S RR
 ??  ??
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium