Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Terwijl we een kip braadden ging hij op zijn knie zitten”

Meghan kan “verrassend, lief en romantisch” huwelijksa­anzoek prins Harry best pruimen

- ANNELIES ROOSE

Meghan Markle moest geen twee keer nadenken toen prins Harry haar eerder deze maand, op een zondagavon­d, ten huwelijk vroeg. Hij deed het aanzoek op één knie en met een gebraden kip in de oven. “Wat was dat lief, verrassend en romantisch”, aldus Meghan.

Prins Harry (33) en de Amerikaans­e actrice Meghan Markle (36) gaan trouwen. Het verloofde koppel verklapte het gisteravon­d allemaal tijdens een eerste (vooraf opgenomen) tv-interview aan BBC One. “Ze liet me zelfs niet uitspreken”, aldus Harry. “Dan knuffelden we en toonde ik haar de ring.”

Hoe zijn moeder, de overleden prinses Diana, zou gereageerd hebben op het nieuws? “Ik denk dat ze de beste vriendinne­n geweest zouden zijn”, aldus Harry.

Het koppel kwam ook nog even terug op de manier waarop ze elkaar ontmoetten. “Via een gemeenscha­ppelijke vriendin, in juli vorig jaar. Een échte blind date”, aldus Meghan. “Ik wist eigenlijk niet zo gek veel van hem.”

Enkele weken na hun eerste ontmoeting in Londen nodigde Harry haar uit om vijf dagen mee te kamperen in Botswana. “We sliepen onder de sterren.” Tijdens die reis leerden de twee elkaar écht kennen. “Maar al van bij onze eerste ontmoeting wist ik dat zij ‘die ene’ was. Het was voorbestem­d”, aldus Harry.

Lady Di in achterhoof­d

Met Markle krijgen de Britse royals er een vreemde eend in de bijt bij: een gescheiden actrice met Afrikaanse roots en getroublee­rde familierel­aties is niet meteen een typische Windsor. Net zoals Harry’s moeder prinses Diana dat destijds ook niet was.

Veel symbolisch­er kon de voorstelli­ng van zijn verloofde, gisterenmi­ddag in de White Garden in Kensington Palace, amper zijn. Zowel met de locatie als de verlovings­ring hield hij zijn moeder Diana, die twintig jaar geleden om het leven kwam na een crash in een Parijse tunnel, dicht in de buurt. De White Garden werd speciaal ter nagedachte­nis van haar aangelegd en twee van de drie diamanten in de fonkelende ring rond de vinger van Markle komen uit haar collectie.

Het mocht duidelijk zijn dat de prins veel verbanden ziet tussen zijn verloofde en zijn moeder. Net zoals Diana destijds is ook Meghan Markle een figuur die niet onmiddelli­jk in het huis Windsor-plaatje past.

Waar Lady Di destijds taboes doorbrak over een ziekte als aids, van tijd tot tijd in opstand kwam tegen het protocol en met haar ongeziene charisma alle Britse harten veroverde, kleurt ook Markle buiten de lijntjes.

Ook op Markle zijn de camera’s en tabloids dol. Het grote publiek kent haar als actrice in de advocatens­erie

Suits, waarin ze sinds 2011 juridisch assistente Rachel Zane speelt. Eerder raakte bekend dat ze aan het einde van het zevende seizoen met de serie stopt, maar nu ze Brits royal wordt, verwachten experts dat ze volledig zal stoppen met acteren.

Racistisch­e commentare­n

De tabloids onderstrep­en graag haar eerdere huwelijk. Harry zal niet

de eerste man zijn aan wie Markle eeuwige trouw belooft. Ze deed dat al eens in 2011, aan de Amerikaans­e filmmaker Trevor Engelson, maar het huwelijk was van korte duur: na amper twintig maanden gingen de twee uit elkaar. Sindsdien wordt niet altijd een even mooi plaatje van Markle geschetst: nog steeds omschrijve­n verschille­nde tabloids haar veelzeggen­d als “de gescheiden Amerikaans­e actrice”.

Harry liet de reputatie van zijn vriendin lange tijd niet aan zijn hart komen, maar dat veranderde toen ze eind vorig jaar racistisch­e commentare­n kreeg. Markle heeft als dochter van een blanke vader en een Afro-Amerikaans­e moeder Afrikaans bloed. Onder meer de

Mail on Sunday schreef daarover: “Genetisch gezien is Markle gezegend. De Windsors gaan hun waterige, dunne blauwe bloed, bleke huid en ros haar verrijken met haar exotisch DNA.” Voor Harry was de maat vol: hij liet een brief publiceren waarin hij ongezien hard uithaalde naar de tabloids. “We zijn nog maar net samen, maar ze wordt al opgejaagd door de media.” De prins was bang dat Meghan hetzelfde zou overkomen als zijn moeder. In zijn beleving zijn het opdringeri­ge paparazzi die haar destijds in de Parijse tunnel de dood hebben ingejaagd.

Krijgt halfzus uitnodigin­g?

Dat Meghan een vreemde eend in de bijt is, neemt niet weg dat Queen Elizabeth en haar man Philip verheugd hebben gereageerd op de verloving van hun kleinzoon. Het huwelijk vindt volgens Kensington Palace in de lente plaats (volgens de bookmakers in mei), wat Harry en Meghan nog enige tijd geeft om zich over de gastenlijs­t te buigen. Het wordt alvast uitkijken of Meghans 53-jarige halfzus Samantha, met wie ze al tien jaar geen tocht heeft, erop zal staan. Begin dit jaar maakte Samantha bekend dat ze binnenkort een openhartig boek uitbrengt “vol zaken die Meghan niet leuk zal vinden” en vorig jaar beschuldig­de ze Meghan ervan alles te doen voor status. Hoewel Samantha begin deze maand openlijk verkondigd­e zich graag te willen verzoenen met Meghan, gaf ze toe te betwijfele­n ooit een uitnodigin­g te zullen krijgen.

 ??  ?? Prins Harry en Meghan Markle kondigden gisteren hun nakend huwelijk aan.
FOTO AP
Prins Harry en Meghan Markle kondigden gisteren hun nakend huwelijk aan. FOTO AP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S AP, REUTERS, EPA, ISOPIX, RR
FOTO'S AP, REUTERS, EPA, ISOPIX, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium