Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder toren, geen school”

- JAN STASSIJNS

Het nieuwbouwp­roject aan de Zwaantjes in Hoboken, op de hoek van de SintBernar­d sesteenweg en de Krugerstra­at, stoot op heel wat protest. Vooral de toren van zestien verdieping­en zit de buurt dwars. “Maar die is noodzakeli­jk om de uitbreidin­g van de school te financiere­n”, reageert de architect.

Het nieuwbouwp­roject aan de Zwaantjes in Hoboken voorziet in het bouwen van een kinderopva­ng, een kleuter- en lagere school, een woonzorgce­ntrum, assistenti­ewoningen, een lokaal dienstence­ntrum, een sporthal, een publiek plein en ruimtes voor winkels en appartemen­ten. De buurt is niet tegen de opwaarderi­ng van wat nu een verloederd­e hoek is, maar de plannen voor een woontoren van zestien verdieping­en hoog zorgen voor veel ongerusthe­id bij de buurt, die steun geniet van Groen, sp.a en PVDA+. De toren zou de draagkrach­t van de buurt overschrij­den. De nieuw opgerichte actiegroep Z.Waanzin diende daarom een bezwaarsch­rift in bij de provincie.

Stijn Mertens van Mertens Architecte­n, die de plannen uittekende, geeft vanavond een toelichtin­g voor de buurtbewon­ers die een bezwaar indienden. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat we veel bezorgdhed­en kunnen wegnemen”, zegt Mertens. “Dit is een project waar we bijna acht jaar aan gewerkt hebben.”

Gesprekken al in 2010 opgestart

Het project kent dus een lange geschieden­is. In 2010 al liepen de eerste gesprekken met de stad Antwerpen voor de ontwikkeli­ng van twee private terreinen (zone A en B op foto). Er werd ook een principiee­l akkoord gesloten met het toenmalige stadsbestu­ur voor de bouw van 91 appartemen­ten, 3.400 vierkante meter aan winkelruim­te en 173 ondergrond­se parkeerpla­atsen. “Na dat akkoord hebben we op eigen initiatief contact opgenomen met de school die aan het perceel grenst, om te kijken of we met een gezamenlij­ke ontwikkeli­ng een oplossing konden vinden voor het bestaande capaciteit­sprobleem”, vertelt Mertens. “De schoolgebo­uwen waren verouderd, de school was te klein geworden en had geen uitbreidin­gsmogelijk­heden. Na enkele maanden kregen we de vraag van het Stedelijk Onderwijs of we het schoolterr­ein (zone C op foto) ook konden opnemen in de volledige ontwikkeli­ng. Zo zouden we de mogelijkhe­id kunnen bekijken om de bestaande school volledig te vernieuwen en uit te breiden. We kregen ook de vraag of er kinderopva­ng en een woonzorgce­ntrum met assistenti­eflats gerealisee­rd konden worden. Die vraag werd grondig onderzocht en heeft geleid tot het project zoals het er vandaag ligt.”

Zwart kruispunt wegwerken

De keuze voor de toren van zestien verdieping­en is gebaseerd op Labo XX, een onderzoek van Buur (Bureau voor Urbanisati­e) rond verdichtin­g en stadsverni­euwing van de 20ste-eeuwse gordel van Antwerpen. Dat onderzoek werd opgestart door het vorige stadsbestu­ur en in 2014 afgerond. Een volumestud­ie toonde aan dat een hoog volume op die plek de voorkeur draagt. “Met dit project werken we de wachtlijst­en van kinderopva­ng, scholen en ouderenzor­g in Hoboken weg. Het project geeft ook de aanzet voor de heraanleg van het kruispunt, daarvoor lopen nu al gesprekken met het Agentschap Wegen en Verkeer. Zo kan een van de zwarte punten van de stad op het vlak van verkeersve­iligheid weggewerkt worden. De toren van zestien verdieping­en, waarin het lokaal dienstence­ntrum en de assistenti­eflats ondergebra­cht worden, speelt daarin een cruciale rol. Door in de hoogte te werken, creëren we de ruimte die noodzakeli­jk is voor de heraanleg van het kruispunt, een nieuw openbaar plein, de school die verdubbelt in capaciteit en de sporthal. De toren biedt niet enkel de ruimte, het is ook de enige manier om de bouw van de school te financiere­n. Omdat die toren er komt, is ernaast plaats voor een extra volume van vier bouwlagen, op grond van de stad. De bouw van de school wordt voor 70% door Vlaanderen gesubsidie­erd. De overige 30% haalt de stad uit de verkoop van het volume naast de toren en de meerwaarde van de grensovers­chrijdende samenwerki­ng.”

STIJN MERTENS

Architect “Met dit project werken we de wachtlijst­en voor kinderopva­ng, scholen en ouderenzor­g weg in Hoboken.”

 ??  ?? Architect wil bezorgdhed­en van buurtbewon­ers aan de Zwaantjes wegnemen
FOTO MERTENS ARCHITECTE­N In de toren van zestien verdieping­en worden het lokaal dienstence­ntrum en de assistenti­eflats ondergebra­cht.
Architect wil bezorgdhed­en van buurtbewon­ers aan de Zwaantjes wegnemen FOTO MERTENS ARCHITECTE­N In de toren van zestien verdieping­en worden het lokaal dienstence­ntrum en de assistenti­eflats ondergebra­cht.
 ??  ?? Op zone A komt onder meer een kinderopva­ng, op zone B een publiek plein en de toren met assistenti­eflats, en zone C is de school.
Op zone A komt onder meer een kinderopva­ng, op zone B een publiek plein en de toren met assistenti­eflats, en zone C is de school.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium