Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toeristen palmen parkeerpla­atsen in”

Bewoners voelen zich verplicht om fout te parkeren en stapelen boetes op

- ANDREAS ROTTY

De boetes vliegen de bewoners van de Steenhouwe­rsvest om de oren. “We zijn verplicht fout te parkeren, want we hebben geen plaats”, zeggen ze.

“Ik had vorige maand vier boetes”, vertelt Martijn Noordhuis (40), die in de Steenhouwe­rsvest woont. “Ik werk als verpleegku­ndige in Nederland, dus ik moet wel met de auto naar mijn werk. Als ik terugkom, moet ik vaak creatief zijn. Ik sta nu (gisteren, red.) bijvoorbee­ld op de Vrijdagmar­kt tussen twee auto’s gepropt, waardoor er drie wagens op twee parkeerpla­atsen staan. Laten we hopen dat er geen bestraffin­g van komt.”

De keren dat hij parkeerpla­ats vindt in de buurt zijn erg sporadisch. “Zowat twee keer per maand heb ik geluk. Op een normale dag moet ik een kwartier van mijn auto naar huis wandelen”, zucht Martijn, die al alternatie­ven zocht. “Maar de meeste betalende parkings kostten tien jaar geleden zowat 50 euro per maand, nu is het algauw 200 euro. Met mijn vier boetes zit ik aan 220 euro, misschien moet ik het toch maar overwegen”, lacht Martijn.

Hapje eten

“Ik woon al meer dan twintig jaar in de Steenhouwe­rsvest en ik heb de buurt enorm zien ver- anderen”, vertelt Omar Sedick (50). “In de loop der jaren zijn er steeds meer parkeerpla­atsen weggenomen. En de alternatie- ven zijn heel beperkt, je moet een garage kopen of huren en dat kost heel wat geld.”

Omar ziet de parkeerpla­atsen door bezoekers weggekaapt worden. “Toeristen komen een hapje eten en palmen dan die plekken in”, zegt Omar, die zich genoodzaak­t voelt om buiten de lijntjes te kleuren. “De andere buurtbewon­ers en ik worden zowat verplicht fout te parkeren. Dat resulteert jammer genoeg in GAS-boetes. Ik heb er de afgelopen twee weken maar liefst drie gekregen, goed voor 165 euro. In het afgelopen jaar komt dat op een stuk of zeven. De stad blijft maar veranderen zonder rekening te houden met de burgers”, vertelt Omar.

Publieke parkings

“Als wij straten heraanlegg­en, proberen we in de omgeving een stukje te compensere­n wat er eventueel aan parkeergel­egenheid verloren gaat”, vertelt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “In een 16deeeuwse gordel is dat een moeilijk gegeven. Als ik zelf met mensen uit het centrum van de stad praat, zeggen ze mij ook dat er niet genoeg plaats is, maar we kunnen niet heel de stad vol parkeren. Voor de wijk van Sint-Andries verwijzen we naar de parking op de kaaien.”

Dat de toeristen de wagen op de Vrijdagmar­kt, de Steenhouwe­rsvest en de Drukkerijs­traat zetten, vindt schepen Kennis onwaarschi­jnlijk. “Ik denk niet dat zij hun weg daar kennen. Via de parkeersig­nalisatie proberen we bezoekers zo veel mogelijk naar publieke parkings te lokken. Als toerist in een vreemde stad volg je veel sneller de weg naar een publieke parking.”

Omar stelt voor de parking van dienstence­ntrum De Oever in de Korte Riddersstr­aat open te stellen voor de bewoners. “Ik heb doorgegeve­n aan de bevoegde dienst om te bekijken wat mogelijk is”, reageert schepen Kennis.

MARTIJN NOORDHUIS (40)

Bewoner Steenhouwe­rsvest “Zowat twee keer per maand vind ik een parkeerpla­ats in de buurt. Op een normale dag moet ik een kwartier van mijn auto naar huis wandelen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het is voor de bewoners van de Steenhouwe­rsvest niet eenvoudig om een parkeerpla­ats in hun straat te bemachtige­n.
FOTO JORIS HERREGODS Het is voor de bewoners van de Steenhouwe­rsvest niet eenvoudig om een parkeerpla­ats in hun straat te bemachtige­n.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium