Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hete hangijzers, verhit debat

Heisa rond stedenbouw­kundige vergunning­en en verkeersve­iligheid vanavond op agenda

- SACHA VAN WIELE

De Antwerpse politieke tenoren staan vanavond op de gemeentera­ad tegenover elkaar rond enkele hete hangijzers. Zo gaat het onder meer over de contacten tussen politici en een projectont­wikkelaar en de verkeersve­iligheid.

De Antwerpse gemeentera­ad is altijd goed voor een stevig debat. Toch is het al even geleden dat zo veel geladen thema’s als vanavond aan bod zullen komen.

Een filmpje van de nieuwswebs­ite Apache zindert al twee weken na. Het toont hoe een deel van het schepencol­lege aanwezig was op een verjaardag­sfeestje van een topman van projectont­wikkelaar Land Invest Group in ’t Fornuis. Vanuit de oppositie kwamen vragen over de nauwe contacten tussen het stadsbestu­ur en projectont­wikkelaars. Groen stapte naar het integritei­tsbureau om dit aan te klagen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) omschreef de aanklacht als “te belachelij­k voor woorden”.

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws deed er eind vorige week een schepje bovenop door het stadsbestu­ur te betichten van stedenbouw­kundige vergunning­en te laten afkopen. De Wever reageerde geëmotione­erd op deze betichting­en. Hij verweet zijn opponent van bewust te liegen en daarmee niet alleen hem te beschadige­n, maar ook anderen.

Meeuws blijkt trouwens ook niet vies te zijn van nauwe contacten met projectont­wikkelaars, onder meer ook in het sterrenres­taurant van chef-kok Johan Segers.

Een van de projecten waar het allemaal om draait, is de ontwikkeli­ng van de Slachthuis­site.

Burgemeest­er De Wever, mobiliteit­sschepen Koen Kennis en zijn collega voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (allen N-VA) stelden vorige week het tienpunten­plan voor verkeersve­iligheid en mobiliteit voor. Die kwam er nadat drie fietsers waren omgekomen in het Antwerpse verkeer. Afwezigen op deze voorstelli­ng waren onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) en schepen van Stadsonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V). Opmerkelij­k, want Marinower is bevoegd voor verkeersed­ucatie, en twee punten in het plan hebben betrekking op de bevoegdhed­en van Bastiaens.

Dit zorgt voor de nodige wrevel bij de coalitiepa­rtners. Open Vldgemeent­eraadslid Axel Polis peilde bij Ait Daoud op de raadscommi­ssie naar hoeveel geld zij op haar budget vrijmaakte voor dit verkeersve­iligheidsp­lan. De schepen moest toegeven dat het geld niet van haar kwam, maar van de burgemeest­er of de mobiliteit­sschepen. Dat deed bij Polis toch de wenkbrauwe­n fronsen. Was dit plan nu een N-VA-voorstel of van het voltallige schepencol­lege? Vooral de oppositie gaat pogen om een wig te slaan tussen N-VA en de coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld.

De actie van de politie tegen asociaal gedrag in het verkeer door fietsers kan ook nog voor een verhit debat zorgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium