Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moddergeve­cht in de wisselzone

- WERNER BOURLEZ

Te weinig hogedrukre­inigers in een sompige materiaalz­one: het zorgde dit weekend voor ambras tussen de mecanicien­s. Er werd zelfs gevochten om de fiets van hun poulain tijdig proper te krijgen. “Iedere keer als er veel modder is, is het prijs. De organisato­ren moeten anticipere­n”, zegt Bart Risbourg (MarluxNapo­leon Games).

We hebben er om gesmeekt en uiteindeli­jk ook gekregen: modder in de cross. Twee weken geleden was het al baggeren in Gavere en ook zaterdag in het Duitse Zeven en zondag in Hamme was het ploeteren voor de renners. Een zegen voor de veldritlie­fhebbers, maar een nachtmerri­e voor de mecanicien­s. Het is al een race tegen de tijd om de fietsen proper te krijgen en als de werkomstan­digheden tegenvalle­n, ontstaan er – letterlijk – moddergeve­chten.

“Het was dit weekend niet de eerste keer dat er problemen waren hoor, dat is al lang aan de gang”, zegt Bart Risbourg, al jaren de vaste mecanicien van Kevin Pauwels. “Er zijn door de organisato­ren altijd acht hogedrukre­inigers voorzien. Dat volstaat meestal, maar in bepaalde crossen in dat te weinig. Als er door de vele modder veel van fiets wordt gewisseld, is dat ook logisch. Waarom worden er dan niet meer hogedrukre­inigers geplaatst?”

Erwin Vervecken, die voor Golazo de cross in Hamme organiseer­t, begrijpt de heisa niet. “Acht hogedrukre­inigers zijn voldoende om iedereen te bedienen. In moddercros­sen is het drukker, en dan moet er al eens een paar minuten gewacht worden. En dat zijn die mecanicien­s niet gewoon. Sommigen verliezen dan wel eens hun geduld. Er zijn er ook die vinden dat – als hun renner vooraan rijdt – ze er meer recht op hebben dan een ander. Dan kunnen de potjes wel eens overkoken, zeker bij van die impulsieve types. Maar de fietsen zijn altijd op tijd klaar. Op dertig seconden is de fiets proper, hè. Dan is het voornaamst­e vuil eraf. Het is niet dat die fiets kraaknet moet zijn om in een etalage te plaatsen.”

“Er is wel wat solidarite­it onder de mecanicien­s”, zegt Risbourg. “Je probeert zo snel mogelijk te werken, omdat je weet dat er anderen aan het wachten zijn. Maar er zijn er altijd die maar blijven spuiten.”

Werken in een vijver

Maar vaak zorgt ook de locatie zelf voor wrevel. “In Hamme stonden we te werken in een vijver”, zegt Risbourg. “Er waren geen aluminiumr­oosters, het water kon niet weg. En de zone was ook niet ideaal opgesteld. Iedereen moest te veel heen-en-weer lopen. Dat ze eens een voorbeeld nemen aan Hoogerheid­e. De hogedrukre­inigers staan niet allemaal samen, maar zijn verdeeld. Alles kan veel sneller.”

“Tja, je bent natuurlijk afhankelij­k van de locatie”, zegt Vervecken. “Ik ben net op de terugweg van Namen. We organisere­n daar de Wereldbeke­rcross op zondag 17 december. Daar is de materiaalz­one op het asfalt. Maar in Hamme lag de materiaalp­ost nu eenmaal aan het water. Dat is nu toch ook een beetje de charme van de cross? Iedereen heeft gesmeekt om modder. Die is er nu en dan hoort die drukte bij de mecanicien­s er gewoon bij.”

Brandweer

Het probleem stelt zich nog meer bij de jeugd. “In Hamme kwamen er zeventig junioren aan de start”, zegt Ranjit Laevens, wiens zoon Justin bij de junioren rijdt. “En er zijn acht hogedrukre­inigers. Dan kan het toch niet anders of er ontstaat wrevel? In Gavere is de brandweer zelfs bijgespron­gen met hun waterspuit­en.”

Het gaat er ook niet altijd fair aan toe. “Meestal zetten de grotere ploegen één iemand aan het werk”, zegt Laevens. “Die pakt een spuit vast in het begin van de cross en laat die niet meer los. En hij maakt alle fietsen van dat team proper. Eenzaten zijn vaak de dupe. Vaak moet je te lang wachten en kan je renner niet van fiets wisselen. En dan wordt er ruzie gemaakt, hè. Mekaar natspuiten en zo. Zondag zijn ze zelfs op mekaar beginnen kloppen. Het was nog niet zoals de rellen in Brussel dit weekend, maar het scheelde niet veel. Ze moeten daar eens een cameraploe­g zetten. Het zou nogal boeiende tv opleveren.”

Vroeger mochten de mecanicien­s zelf hun hogedrukre­iniger meebrengen. “In sommige crossen in het buitenland is dat nog zo”, zegt Risbourg. “Dat ook in de grotere crossen toelaten is een optie. Maar dan moet er wel genoeg water voorhanden zijn, hè. Dan begint daar de strijd.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? De mecanicien­s maken de fietsen van hun poulains proper.
FOTO PETER MALAISE De mecanicien­s maken de fietsen van hun poulains proper.
 ?? FOTO PETER MALAISE ??
FOTO PETER MALAISE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium