Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout, Ekeren, Stabroek

“Je leven hervatten na een ongeval is moeilijk” Vzw Rondpunt helpt Emelie Heller (34) haar leven weer op rails te krijgen

- ERIK VANDEWALLE

Emelie Heller werd in februari 2014 het slachtoffe­r van een verkeerson­geval op de Leugenberg in Ekeren. Ze lag twee weken in coma. De jonge vrouw krijgt nu van de bibliothee­k in Stabroek een cheque van 2.830 euro voor de vzw Rondpunt, die de belangen van verkeerssl­achtoffers verdedigt.

Het geld van de jaarlijkse boekenverk­oop van de bibliothee­k gaat naar de vzw Rondpunt. Die ijvert voor een goede opvang van verkeerssl­achtoffers in Vlaanderen. Emelie, die nu in Borgerhout woont, kwam als slachtoffe­r in contact met Rondpunt. Binnenkort gaat ze haar verhaal doen in scholen.

Emelies leven veranderde helemaal op 22 februari 2014. Op weg met de fiets naar haar ouders in Stabroek, werd ze op de Leugenberg, een brug over de spoorweg in Ekeren, opgeschept door een auto. De chauffeur had een epilepsiea­anval gekregen. De tol was loodzwaar: een dodelijk slachtoffe­r en Emelie werd met le- vensbedrei­gende verwonding­en afgevoerd naar het Universita­ir Ziekenhuis in Edegem, waar ze twee weken lang in een coma lag.

Positieve energie

“Van mijn verblijf in het ziekenhuis weet ik niets meer. Ik werd pas wakker in RevArte, het revalidati­ecentrum dat is verbonden aan het UZA. Ik wist toen niet dat de jongerenaf­deling daar vijf maanden mijn thuis zou worden. Ik besefte niet wat er was gebeurd, maar zat wel in een rolstoel. Langzaam drong het tot me door dat ik alles opnieuw moest leren: stappen, praten, zelfstandi­g eten…”

Maar in het centrum had ze geen tijd om te piekeren. “Ik had zelfs geen tijd om kwaad te worden om wat er mij was overkomen. Het was keihard werken. Het lukte omdat er zo veel positieve energie in de lucht hing van jonge mensen die opnieuw hun leven probeerden op te nemen. Alle dagen kreeg ik bezoek en dat gaf me moed om vol te houden.”

In het revalidati­ecentrum kwam Emilie in contact met de vzw Rondpunt, die haar in eerste instantie hielp met de administra­tieve afwikkelin­g van het ongeval, onder meer de verzekerin­gspapieren.

Baaldagen

Op 1 augustus 2014 werd Emelie ontslagen uit RevArte en begon het echte leven weer. “In het centrum was ik altijd met mezelf bezig. De wereld gaat aan je voorbij, omdat je gefocust bent op dat revalidere­n. Eenmaal terug thuis begon een volgende fase. Ik moest leren aanvaarden dat er een Emelie was van voor en na die 22ste februari. En die laatste sleurt een pak beperkinge­n met zich mee voor de rest van haar leven. Gelukkig kon ik weer gaan werken bij Velt, halftijds en met overheidss­ubsidies, die ook werden geregeld door Rondpunt. Meer zit er waarschijn­lijk niet meer in.”

“Bijna vier jaar na de feiten ben ik nog altijd vlug moe. De rechterkan­t van mijn lichaam wil niet mee. Ik kan moeilijker schrijven en typen en mijn rechterbee­n moet ik forceren tijdens het stappen. Naast al die fysieke beperkinge­n, heeft ook mijn zelfbeeld een uppercut gekregen. Ik heb soms van die baaldagen. Gelukkig zijn die in de minderheid. Ik besef nu veel meer dan vroeger hoe blij ik ben dat ik leef. Doodgaan in het verkeer is niet moeilijk. Nadien het leven hervatten is dat wel.”

EMELIE HELLER (34)

Verkeerssl­achtoffer “Bijna vier jaar na de feiten ben ik nog altijd vlug moe. De rechterkan­t van mijn lichaam wil niet mee.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Emelie Heller op het zebrapad in de Dorpsstraa­t in Stabroek, waar ze jarenlang naar school ging. De vrouw had bijna vier jaar geleden een zwaar ongeval. Dankzij de vzw Rondpunt probeert ze de draad van haar leven weer op te nemen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Emelie Heller op het zebrapad in de Dorpsstraa­t in Stabroek, waar ze jarenlang naar school ging. De vrouw had bijna vier jaar geleden een zwaar ongeval. Dankzij de vzw Rondpunt probeert ze de draad van haar leven weer op te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium