Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Urbanus leert jeugd Kattenkwaa­d

Kaartspel en expo vieren verjaardag van stoute stripreeks

- WOUTER ADRIAENSEN www.speelkaart­enmuseum.be

Terwijl Urbanus zelf Vlaanderen rondtoert met zijn nieuwe plaat, wordt de gelijknami­ge stripserie 35 jaar. De festivitei­ten worden in december op gang getrapt in het Speelkaart­enmuseum.

Sommigen zullen beweren dat hij het al zijn hele leven lang is, maar officieel viert Urbanus (68) dit jaar zijn vijfendert­igste verjaardag als stripfiguu­r. In november 1982 tekende Willy Linthout (64) de eerste pagina’s van Het Fritkotmys­terie, dat een klein jaar later als album verscheen.

“We gaan het 35-jarig jubileum een jaar lang vieren”, vertelt Toon Horsten, uitgeefdir­ecteur strips bij Standaard Uitgeverij. “We zetten het feestjaar in met de lancering van Kattenkwaa­d, een kaartspel dat kinderen de negen geboden van het kattenkwaa­d aanleert.”

Het kaartspel, dat gebaseerd is op het populaire Uno, wordt in Turnhout gedrukt door Cartamundi. En dus was het logisch om het ook voor te stellen in de hoofdstad van de Kempen. “Als voormalig artistiek leider van Strip Turnhout had ik al tentoonste­llingen georganise­erd in het Speelkaart­enmuseum, onder meer rond De Kiekeboes en Boerke. Toen ik directeur Filip Cremers opbelde, was die meteen enthousias­t.”

Zaterdag 16 december opent in het Speelkaart­enmuseum de expo Kattenkwaa­d. “De bezoekers kunnen er onder meer de woonkamer van Urbanus en het atelier van Willy Linthout ontdekken”, zegt Ingrid Rombaut van Musea Turnhout. “We vertellen het verhaal van de strip aan de hand van originele tekeningen, objecten en levensgrot­e figuren.”

Urbanus en Willy Linthout hebben alvast goede herinnerin­gen aan Turnhout. In 2009 was er tijdens het stripfesti­val een grote tentoonste­lling gewijd aan het werk van Linthout. Die won dat jaar de Bronzen Adhemar, de belangrijk­ste Vlaamse stripprijs. Ondertusse­n kijkt de uitgeverij liever vooruit. “Volgend jaar komt er nog een tentoonste­lling in het Brusselse stripmuseu­m. Die zal er volledig anders uitzien dan die in Turnhout. De musical en de animatiefi­lm rond Urbanus zijn voor respectiev­elijk 2019 en 2020 gepland.”

 ?? FOTO BART VAN DER MOEREN ?? Urbanus en Willy Linthout bij de Bronzen Adhemar aan de Turnhoutse Warande.
FOTO BART VAN DER MOEREN Urbanus en Willy Linthout bij de Bronzen Adhemar aan de Turnhoutse Warande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium