Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderddui­zenden bedienden krijgen in 2018 hoger nettoloon

- JOOST FREYS

GEERT VERMEIR

SD Worx “We hebben het grosso modo over 430.000 werknemers die op enkele tientallen euro extra mogen rekenen.”

Dankzij de taxshift stijgen in januari sowieso alle nettolonen, met zo’n 20 à 30 euro. Enkele honderddui­zenden bedienden mogen bovendien nog tot enkele tientallen euro meer rekenen, zo verwacht HRdienstve­rlener SD Worx. Met dank aan een hogere inflatie.

Om de koopkracht van de Belgen op peil te houden, worden de lonen regelmatig automatisc­h verhoogd. Die zogeheten loonindexa­tie zorgt ervoor dat aankopen zoals brandstof en voeding niet een steeds grotere hap uit het gezinsbudg­et nemen. De indexatie gebeurt niet in alle sectoren op hetzelfde moment. Maar voor de grootste groep bedienden is dat steevast in januari.

“Zij mogen op nog wat extra loon rekenen, bovenop de al bekende gevolgen van de taxshift”, zegt Geert Vermeir van SD Worx. “We hebben het dan grosso modo over 430.000 werknemers uit het paritair comité 200. Concreet gaat het onder anderen om bedienden uit de IT-sector, de groothande­l, drukkerije­n, callcenter­s, reisbureau­s, consulting en glasnijver­heid.”

Het is nog wachten op de inflatieci­jfers van november en december om een definitief percentage te berekenen waarmee hun lonen extra zullen stijgen. Maar uit de prognoses van SD Worx kan worden opgemaakt dat het rond de 1,87% bruto zal liggen. Ervaring leert dat de prognoses van de HRdienstve­rlener zeer betrouwbaa­r zijn.

Indexspron­g voorbij

U vraagt zich nu wellicht af hoeveel u dat precies netto oplevert? “Dat is veel moeilijker te becijferen. Niet alle werknemers hebben hetzelfde fiscaal statuut en loon”, zegt Vermeir. “Grofweg kan je wel stellen dat je ongeveer netto de helft mag bijtellen. Het gemiddelde brutoloon in België bedraagt ongeveer 3.300 euro. Als we op dat loon de indexering toepassen, mag je rekenen op zo’n 30 à 35 euro meer netto.”

Erg veel is dat niet. Maar het is de voorbije jaren al erger geweest. Door lage inflatie en een indexspron­g bedroeg de loonindexe­ring voor dezelfde groep bedienden dit jaar maar 1,13%, een jaar eerder was dat 0,43% en in 2015 zelfs amper 0,03%. “Inmiddels is de indexspron­g achter ons en hebben we te maken met een hogere inflatie”, zegt Vermeir. “Maar we zitten nog een stuk van het gemiddelde van 2%.”

Sinds 1 oktober zagen de meer dan 400.000 bedienden die onder het aanvullend paritair comité vallen overigens hun loon al eens met 1,1% bruto stijgen. Die loonopslag was toen het gevolg van het sociaal akkoord dat bonden en werkgevers sloten.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium