Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alibaba en de supermarkt­rovers

-

Na internetre­uzen als Amazon en Zalando gaat nu ook het Chinese Alibaba op grote schaal fysieke winkels openen. Waarom?

Terwijl wereldwijd nog dagelijks honderden webshops geopend worden en winkelpand­en in de stadscentr­a alsmaar vaker leegstaan, zien we ook de omgekeerde beweging: pure onlinespel­ers die vroeger alleen via internet producten verkochten, openen echte winkels, waardoor ‘online’ en ‘offline’ in elkaar overvloeie­n.

De laatste in de rij is de Chinese onlinereus Alibaba, die zijn tentakels steeds verder uitspreidt. Het bedrijf van Jack Ma is bereid 2,4 miljard euro te betalen voor een belang van 36,16% in Sun Art, met 446 hypermarkt­en de grootste supermarkt­keten van China en grotendeel­s in handen van het Franse Auchan. Het is de derde grote overname op rij voor Alibaba, dat eerder dit jaar al investeerd­e in InTime, een uitbater van fysieke warenhuize­n, en in de supermarkt­keten LianHua.

Alibaba wil de fysieke winkels van Sun Art analyseren en verbeteren met behulp van big data. Welke maatregele­n het precies wil nemen, zeggen Jack Ma & co. er niet bij. Vermoedeli­jk zal Alibaba algoritmes ontwikkele­n om het koopgedrag van mensen te analyseren.

Zo besliste het bedrijf onlangs al om sensoren te plaatsen in de spiegels van de pashokjes, waardoor Alibaba te weten kan komen welke items de klant bij zich draagt. Zo’n experiment, waarbij interactie­ve spiegels worden gekoppeld aan big data en machine learning, loopt nu al in dertien lokale kledingwin­kels.

Wellicht ziet Alibaba in de aankoop van de supermarkt­keten ook een geschikt instrument om de reikwijdte van zijn mobiele betaaldien­st Alipay te verhogen en zijn logistieke diensten in China verder uit te breiden.

Bricks & clicks

Het bedrijf van Jack Ma is niet de eerste onlinegiga­nt die het geweer van schouder verandert. Amazon beet eind 2015 de spits af door in Seattle een eerste boekhandel te openen. Wat er toen nog als een alleenstaa­nd experiment uitzag, lijkt in geen tijd de uitverkore­n groeistrat­egie van zowat alle internatio­nale e-commercere­uzen. Daardoor lijkt de e-commerce de bankwereld achterna te gaan, waar het ‘bricks & clicks’-model al veel langer geldt.

Inmiddels plant Amazon 400 boekenwink­els en heeft het bedrijf van Jeff Bezos deze zomer in de VS voor 13,7 miljard dollar de supermarkt­keten Whole Foods Market gekocht. Dat gebeurde nauwelijks enkele maanden nadat Zalando dit voorjaar had aangekondi­gd dat het in alle grote steden in Europa fysieke winkels wil openen. Ook dichter bij huis, in België, hebben grote internetsp­elers als Coolblue al winkels en verkooppun­ten geopend.

De logica daarachter is eenvoudig: als onlinemerk is het beter ook in het straatbeel­d zichtbaar te zijn. Dan hoef je niet altijd de goedkoopst­e te zijn en kun je de winstmarge­s verhogen. Want het openen van fysieke winkels verhoogt het vertrouwen en de sympathie van de consument en, vooral, de winkels stimuleren de verkoop. En dat op meerdere manieren.

Wanneer consumente­n producten in het echt zien, zijn ze eerder geneigd die te kopen. Het gros van de consumente­n geeft de voorkeur aan winkelen in fysieke winkels, omdat ze er de producten kunnen zien, aanraken en testen voor ze die kopen.

Bovendien leidt het tot een betere merkbelevi­ng. Wanneer het aantal fysieke verkooppun­ten vermenigvu­ldigt, dan geldt dat ook voor het aantal mensen dat over het merk praat en het online opzoekt. Ook dat is goed voor de verkoopcij­fers. Bij het Nederlands­e Coolblue zagen ze in steden waar een winkel werd geopend de onlineverk­oop telkens weer omhoogschi­eten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium