Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook Russische voetballer­s gedopeerd”

Amerikaans­e maffiaadvo­caat en Russische klokkenlui­der dagen in week van WKloting FIFA uit

- LUDO VANDEWALLE

Aan hun prestaties was het niet te merken: 2 op 9 in de groepsfase. Maar op het WK 2014 in Brazilië zouden Russische voetballer­s, toen tegenstand­ers van de Rode Duivels, op doping hebben gespeeld. Dat zegt Grigory Rodchenkov, de klokkenlui­der die ook al de gedopeerde Russische atleten op de Winterspel­en in Sochi ontmaskerd­e. Maar ondanks de druk van het wereldanti­dopingagen­tschap WADA weigert de FIFA de klokkenlui­der ernstig te nemen.

Uit het verslag in onze krant van maandag 23 juni 2014, tijdens het WK in Brazilië: “De Rode Duivels plaatsten zich dankzij de late 1-0 van Origi, na een mooie actie van Hazard, voor de tweede ronde van dit WK. Hoog moeten ze echter niet van de toren blazen. Rusland maakte als tegenstand­er weinig indruk, maar kwam in de 88 minuten voor de 1-0 wel het dichtst bij een treffer. Het ontbreekt de Russen echter aan dat rastalent dat een wedstrijd kan beslissen. Veel individuel­e klasse kent de ploeg niet.”

Ook de Russische sportautor­iteiten moeten dat geweten hebben, want volgens Grigory Rodchenkov was een meerderhei­d van de 23 Russische spelers die op het WK in Brazilië aanwezig waren, gedopeerd. Mét medeweten van de Russische autoriteit­en.

Rodchenkov is niet de eerste de beste. Hij was tussen 2005 en 2014 de directeur van de dopinglabo­ratoria in Moskou en Sochi, en onthulde dat tijdens de Winterspel­en van 2014 in Sochi vuile urinemonst­ers van Russische atleten in het dopinglab werden verwisseld met schone stalen, die al lang voor de Spelen werden afgenomen bij de atleten. Na die onthulling­en vluchtte Rod- chenkov naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaans­e advocaat Jim Walden, gespeciali­seerd in maffia-zaken, in de arm nam. Die Rodchenkov zegt nu dat ook 34 voetballer­s, onder wie Russische internatio­nals, op de lijst van gedopeerde atleten stonden.

Organisere­nd land

Terug naar de 22e maart van dit jaar. De Rode Duivels spelen in Sochi een oefeninter­land tegen Rusland. We ontwaren nog altijd geen individuee­l talent bij de Russen. De Duivels steken er technisch met kop en schouders bovenuit. Het is alleen doordat bondscoach Roberto Martinez in de slotfase veel begint te wisselen en er chaos komt in de verdedigin­g, dat de 1-3 nog in een 3-3 wordt omgebogen. Het gebrek aan sterke spelers bij de Russen blijkt ook op de Confederat­ions Cup, het voorbereid­ende tornooi op het WK deze zomer. In de groepsfase wordt de WK-organisato­r al uitgeschak­eld, met enkel een 2-0-zege tegen Nieuw-Zeeland, dat zich niet eens kon kwalificer­en voor het WK, als succesje. Rusland speelde vorige maand in eigen land ook nog 1-1 gelijk tegen Iran. Het is maar de vraag of de Russen wel op het WK zouden zijn geraakt als ze het niet zelf zouden organisere­n.

Rusland zit dan ook in zak en as. President Vladimir Poetin doet er in de week van de WK-loting – vrijdag in het Kremlin in Moskou – alles aan om het land in WK-modus te brengen. Maar door de flauwe prestaties van de nationale ploeg lukt dat moeizaam. Wat Poetin en zijn vicepremie­r Vitali Mutko – al vaak genoemd als organisato­r van het door de staat ondersteun­de dopingprog­ramma – nu absoluut niet kunnen gebruiken, is een nieuw dopingscha­ndaal. De geviseerde Vitali Mutko is trouwens ook gewoon het hoofd van de WK-organisati­e.

Klokkenlui­der Rodchenkov laat vanuit de VS weten dat hij, net als voorheen met de olympische atleten, bereid is een boekje open te doen over de doping in het Russische voetbal. Zijn advocaat voert het woord: “Mijn telefoon en e-mail staan open voor de FIFA”, vertelde Jim Walden aan het Engelse Sportsmail. “Ik ken de FIFA als organisati­e niet zo goed, maar zoals de meeste internatio­nale sportfeder­aties willen ze deze steen niet omdraaien. Ze steken liever de kop in het zand. Het zou hen natuurlijk in een lastige positie brengen om Rusland van zijn eigen WK te bannen.”

1.033 negatieve controles

De FIFA liet al weten dat ze onderzoek voert, maar heeft Rodchenkov nog altijd niet gecontacte­erd. En met de WKloting die deze week op stapel staat, zal dat ook de volgende dagen niet gebeuren. “Ik word dit serieus beu”, zegt onze landgenoot Michel D’Hooghe, voorzitter van de medische commissies van de FIFA én de UEFA. “Ik kijk alleen naar de feiten. Op het WK in Brazilië voerden we 1.033 controles uit en die waren allemaal negatief. De stalen werden verzegeld naar ons lab in Lausanne gestuurd en daar onderzocht. Hier kunnen gewoonweg geen stalen verwisseld zijn.”

Toch schreef het WADA afgelopen weekend een brief om de FIFA tot onderzoek aan te zetten. Maar D’Hooghe of iemand anders van de FIFA nam nog geen contact op met Rodchenkov. “Nog eens: voor mij tellen de feiten”, aldus D’Hooghe. “Dat hij met bewijzen komt, dat is het enige wat telt. Wat mij betreft, gooit hij die bewijzen op straat. En hoewel het WK in Rusland wordt gespeeld, zullen de stalen niet in Rusland, maar in Lausanne worden onderzocht.”

Om evidente redenen, lijkt ons.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Origi scoort de 10 voor België tegen Rusland op het WK 2014 in Brazilië. Op dat WK zouden veel Russische voetballer­s met doping hebben gespeeld.
FOTO PHOTO NEWS Origi scoort de 10 voor België tegen Rusland op het WK 2014 in Brazilië. Op dat WK zouden veel Russische voetballer­s met doping hebben gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium