Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Froome overweegt dubbel GiroTour

Brit kan eerste renner worden die de drie grote rondes wint in één jaar tijd

- WERNER BOURLEZ, JANPIETER DE VLIEGER

Volgens de Nederlands­e krant De Telegraaf rijdt Chris Froome volgend jaar de dubbel GiroTour. De Brit van Team Sky wil de eerste renner worden die in één jaar tijd de drie grote rondes na elkaar wint. “Het kan, maar er is nog niks beslist”, zegt ploegleide­r Servais Knaven.

Organisato­r RCS Sports doet er alles aan om Chris Froome aan de start te krijgen van de 101e editie van de Ronde van Italië, die op 4 mei van start gaat in Israël. Het land in het Midden-Oosten wil per se dat de 32-jarige Brit meedoet en volgens het Britse Cycling Weekly willen ze zelfs twee miljoen euro schenken aan Froome om hem te overtuigen. Het zou in ieder geval opmerkelij­k zijn als Froome van start gaat in de Giro. De combinatie Giro-Tour is in deze tijden niet echt succesvol. De Colombiaan Nairo

Quintana viel dit jaar volledig door de mand in de Tour en dat was volgens hem te wijten aan zijn Girodeelna­me. Toch wordt het gerucht door Team Sky niet ontkend “Er is nog niks beslist”, zegt ploegleide­r Servais Knaven. “We hebben deze week een vergaderin­g waarop dat zal besproken worden. (Froome is daar zelf niet bij,

red.). Dat er door het WK voetbal in Rusland een extra week tijd is tussen Giro en Tour is natuurlijk geen nadeel. Bovendien begint de Giro in het zuiden van Israël. Ook de temperatur­en zouden dan gunstig zijn.”

De Giro eindigt op 27 mei, de Tour start op 7 juli. Er zitten dus zo’n veertig dagen tussen beide grote ronden.

De organisati­e van de Giro zou het routeschem­a zo’n twee weken geleden al naar Sky hebben opgestuurd. Manager David Brailsford besprak dit met Tim Kerrison, de trainer van Froome. Die denkt dat een combinatie GiroTour in 2018 mogelijk is, gesterkt door dubbele zege dit jaar in de jongste Tour en Vuelta.

Toch blijft het opvallend dat Froome een vijfde eindzege in de Tour, waardoor hij mederecord­houder zou worden naast Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain, zou hypotheker­en met een deelname aan de Giro. Het is trouwens van 1998 geleden, met wijlen Marco Pantani, dat er nog een renner Giro en Tour won in hetzelfde jaar.

Videoboods­chap

Morgen wordt in Milaan de 101e editie officieel voorgestel­d. Vincenzo Nibali, Fabio Aru en uittredend winnaar Tom Dumoulin zullen aanwezig zijn, Froome niet. “Maar we hebben nog een belangrijk­e mededeling te onthullen met betrekking tot de deelnemers”, zegt Mauro Vegni, directeur van RCS Sport. Volgens Cycling Weekly zal de organisati­e tijdens de presentati­e een video-boodschap van Froome laten zien waarin hij zijn deelname aankondigt.

Het zou de derde keer zijn dat Froome start in de Giro. In 2009, bij Barloworld, werd hij 34e. Een jaar later, in zijn debuutjaar voor Team Sky, werd hij in de 19e rit uitgeslote­n omdat hij aan een motor hing. Een jaar later brak hij door in de Vuelta met een ritzege en de tweede plaats in het eindklasse­ment.

 ?? FOTO RUSS ELLIS ??
FOTO RUSS ELLIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium