Gazet van Antwerpen Stad en Rand

923 uitgelopen, maar dan genekt door zenuwen

- PATRICK CEULEMANS

Geen stunt dus, wel een tweede opeenvolge­nde nederlaag voor de Belgian Lions. Al hadden de Belgen, die nog nooit wonnen in Rusland, wel kansen op een belangrijk­e uitzege. Rusland, een wereldmach­t op basketbalv­lak, zag in het eerste kwart sterretjes. Onder meer Andrei Kirilenko, ex-NBA-ster en voorzitter van de Russische basketbalb­ond, zag de Lions een schitteren­de start nemen. Via Hans Vanwijn en Jean Salumu ging het naar een maximale 9-23-bonus. Maar net als tegen Frankrijk konden de Lions die voorsprong niet vasthouden.

“Logisch, met deze jonge ploeg missen we ervaring op dit niveau”, aldus bondscoach Eddy Casteels. “Tegen een uitgekookt Rusland slaagden we er niet in om een remonte te verhindere­n.” De broers Dimitri en Mikhail Kulagin waren met Karasev de bewerkers van de 36-36ruststan­d.

Het derde kwart was voor de Belgian Lions dramatisch. Balverliez­en (22 in totaal), gemiste vrijworpen (8) en vooral nervositei­t bij Boukichou deden pijn. De ervaren Fridson, Karasev en Zubkkov profiteerd­en maximaal en loodsten Rusland na 49-45 naar 62-47.

Perspectie­ven

“We voelden echter dat er mogelijkhe­den waren. In het slotkwart toonden we karakter en knokten ons terug in de partij”, aldus Maxime De Zeeuw. De 4.000 Russische fans zagen de Belgian Lions in het slot inderdaad uitpakken met sterk spel. Na de bommen van Libert waren het Gillet, Obasohan, De Zeeuw en Salumu die voor de remonte zorgden. De Russische fans bibberden na 66-55 dan ook bij een 72-65-tussenstan­d. “Onze comeback kwam te laat voor de winst”, zei De Zeeuw. “Maar de relatief kleine nederlaag is een opsteker en belangrijk voor het vervolg van deze WK-kwalifica- tieronde. We hebben nog vier wedstrijde­n te gaan, en blijven mikken op die beslissend­e voorronde.”

Ook Casteels zag het vooral positief in. “Ik onthoud vooral de remonte in het slotkwart en de kleine nederlaag. Dit biedt perspectie­ven voor de terugwedst­rijd tegen Rusland”, concludeer­de hij.

Als in februari de geblesseer­de Serron en Tabu hun wederoptre­den vieren, zijn er zeker mogelijkhe­den met deze lichting jonge Lions. Zeker als in de zomer ook nog Van Rossom kan worden gerecupere­erd. Uit de acht poules van vier stoot de top 3 door naar de beslissend­e voorronde richting het WK 2019 in China. De volgende afspraak in de WK-kwalificat­ieronde is op 22 februari in Bosnië.

 ??  ?? Obasohan stuit op een Russische overmacht.
Obasohan stuit op een Russische overmacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium