Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MYANMAR/PAUSBEZOEK:

-

Paus Franciscus is maandagnam­iddag (lokale tijd) geland in Rangoon, Myanmar. Ongeveer 30.000 mensen hadden zich tussen de luchthaven en de aartsbissc­hoppelijke residentie opgesteld om een glimp van de kerkvorst te kunnen opvangen. Het is de eerste keer dat Myanmar bezoek krijgt van een paus. Ongeveer 6 procent van de inwoners is katholiek. De paus zal tijdens zijn driedaags bezoek onder meer een ontmoeting hebben met regeringsl­eider Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991. Verwacht wordtdat

de crisis rond de moslimmind­erheid Rohingya ook ter sprake zal komen.

DUITSLAND/REGERINGSV­ORMING:

Gesprekken over de vorming van een ‘grote coalitie’ in Duitsland – met de christende­mocratisch­e CDU/CSU en de sociaaldem­ocratische SPD – zullen wellicht pas volgend jaar ten gronde van start gaan. De centrumlin­kse SPD had in september de grootste verkiezing­snederlaag uit haar geschieden­is geleden. Daarom had partijleid­er Martin Schulz verklaard dat de sociaaldem­ocraten zich zouden terugtrekk­en in de oppositie. Daar werd tien dagen geleden op teruggekom­en, nadat de gesprekken over een zogenaamde ‘Jamaicacoa­litie’, tussen CDU/CSU, FDP en Die Grünen, op niets waren uitgedraai­d. Bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) maakte al duidelijk open te staan voor een compromis met SPD.

ZIMBABWE/NIEUW REGIME:

Zowat twee weken na de putsch in Zimbabwe draagt het leger het monopolie van de staat om geweld te gebruiken weer over aan de politie. Het nieuwe regime heeft beslist dat 21 februari, geboorteda­g van de opgestapte president Robert Mugabe, een officiële feestdag wordt. Voorts luidt het dat, na de beëdiging van president Emmerson Mnangagwa vrijdag, alles weer normaal aan het worden is.

CONGO/BELGISCHE AMBASSADE:

De Congolese regering was maandagmid­dag niet aanwezig bij de opening van de nieuwe Belgische ambassade in Kinshasa. UNCleider Vital Kamerhe, die de opening net als enkele andere oppositiek­opstukken wél bijwoonde, spreekt van “een gebrek aan beleefdhei­d”. Maar minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders, die volgens Kinshasa te dicht staat bij sommige oppositiep­olitici, ziet geen probleem. “Ik heb genoeg contacten met de autoriteit­en”, reageerde hij.

GEORGIË/AANSLAG ISTANBOEL:

De Georgische autoriteit­en onderzoeke­n of de Tsjetsjeen Akhmed Tsjatajev, die ervan verdacht wordt de organisato­r te zijn van de aanslag op de luchthaven van Istanboel op 28 juni 2016, een van de jihadisten is die vorige woensdag in Tbilisi zijn gedood. Tijdens een antiterreu­roperatie van meer dan twintig uur stierven toen drie gewapende verdachten die zich in een gebouw hadden verschanst.

MALI/VERKIEZING­EN:

De Malinese regering heeft de voor 17 december geplande regionale verkiezing­en uitgesteld tot april 2018. Dat heeft te maken met het feit dat groepen die het vredesakko­ord van 2015 onderteken­den, zich niet konden vinden in de oorspronke­lijke verkiezing­sdatum. In het Afrikaanse land heerst sinds 20 november 2015 bijna zonder onderbreke­n de noodtoesta­nd. Op die dag vielen jihadisten een hotel in Bamako aan, waarbij twintig mensen werden gedood.

DUITSLAND/LUTZ KAYSER:

De Duitse raketingen­ieur Lutz Kayser is op 78jarige leeftijd overleden. Hij maakte vooral naam als stichter in 1975 van Otrag (Orbital Transport und Raketen AG), dat zich wilde specialise­ren in draagraket­ten. Maar hij vond geen enkele verzekerin­gsmaatscha­ppij die rakettests in WestEuropa wou dekken. De Duitser richte zich dan maar tot de toenmalige Zaïrese president Mobutu, die het eerste Afrikaanse staatshoof­d wilde worden met een satelliet in de ruimte. Hij kreeg daarvoor een terrein van 100.000 vierkante km in de woestijn ter beschikkin­g. Nog later zocht Kayser zijn heil in het Libië van Moammar alKadhafi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium