Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werknemers met autisme top in ITsector

Berchems bedrijf zet mensen met autisme aan het werk in IT-sector van grote bedrijven

-

In tien jaar groeide het aantal werknemers van Passwerk van vier naar zeventig. En de coöperatie­ve vennootsch­ap die mensen met autisme tewerkstel­t, blijft snel groeien. “Onze mensen zijn beter in kwaliteits­bewaking van software dan andere werknemers”, zegt algemeen directeur Nico De Cleen.

DIRK ROMBAUT Commerciee­l directeur “We bekijken of we het soort werk kunnen uitbreiden, bijvoorbee­ld naar de controle van handbagage op de luchthaven.”

De meeste mensen werken bij de bedrijven zelf, maar het kantoor van Passwerk aan de Posthofbru­g in Berchem is helemaal aangepast aan werknemers met autisme. Er plakt vilt tegen de muur om geluid te dempen, er hangen geen foto’s aan de muur om prikkels te beperken en het kantoor is zo ingericht dat niemand elkaar in de weg loopt.

“Als wij mensen begeleiden is hun werkplek een van de aandachtsp­unten”, vertelt jobcoach Yolande Pacco. “Het is voor iemand met autisme niet prettig om bij een doorgang of dicht bij een koffiemach­ine te zitten. Een knipperend tl-licht kan ervoor zorgen dat iemand zijn werk niet meer kan doen. Een paar kleine aanpassing­en zijn vaak al genoeg om een probleem op te lossen.”

De bedrijven zijn laaiend enthousias­t over Passwerk. “Wij werken al vijf jaar samen en de zeven werknemers van Passwerk testen al onze mobiele applicatie­s en webapplica­ties uit”, zegt Hilde Meere van Belfius. “Als we denken dat alle fouten eruit zijn, vinden zij er toch nog. Ze werken ook sneller dan andere mensen.”

Gerdy De Clercq van Baloise heeft soortgelij­ke ervaringen. “Mensen met autisme hebben een talent dat andere testers van software niet hebben. Ze zijn gemotiveer­d en vinden een zeker comfort in de routine. Dat maakt hen voor ons heel betrouwbaa­r.”

Controle handbagage

Sinds 2014 is er naast het hoofdkanto­or in Berchem een kantoor in Hasselt bijgekomen en in 2019 komt waarschijn­lijk ook een vestiging van Passwerk in WestVlaand­eren. Bovendien is er sinds vorig jaar het zusterbedr­ijf Top Resources Plus bijgekomen voor andere IT-profielen. “Ondertusse­n bekijken we of we het soort werk verder kunnen uitbreiden”, vertelt commerciee­l directeur Dirk Rombaut. “Daarbij denken we bijvoorbee­ld aan de controle van handbagage op de luchthaven.”

In Nederland worden mensen met autisme ingezet voor het analyseren van camerabeel­den van beveiligin­gsbedrijve­n. In het Israëlisch­e leger is er een unit van veertig soldaten met autisme die permanent satellietb­eelden analyseren. “Ze zijn goed in alles wat met kwaliteits­bewaking te maken heeft”, zegt Dirk Rombaut. “Je kunt mensen met autisme onderverde­len in analytisch­e denkers, visuele denkers en patroonden­kers, of combinatie­s daarvan. De eerste groep is beter in het testen van software, de tweede in het analyseren van beelden en de derde voor bigdataopd­rachten in de IT-sector bijvoorbee­ld.”

Zelf trein nemen

Bij Passwerk worden alleen mensen met bachelor of masternive­au aangenomen. Een derde van de werknemers bij het bedrijf heeft een diploma behaald, de rest heeft via de selectiepr­ocedure aangetoond om dat niveau aan te kunnen. De werknemers moeten zelfstandi­g (met het openbaar vervoer meestal) het bedrijf kunnen bereiken.

Opvallend is dat het aantal mensen met autisme op papier sterk is toegenomen de laatste tien jaar: van 1 op 2.000 naar 1 op 67. “Dat is dertig keer zoveel.

Voor het grootste deel te verklaren omdat er nu veel meer diagnoses worden gesteld dan vroeger”, zegt algemeen directeur Nico De Cleen. “Dat betekent dat het belangrijk is om op de arbeidsmar­kt aandacht te hebben voor deze groep.”

Volgens de jobcoaches is de grootste valkuil dat bedrijven op den duur niet meer merken dat hun werknemers autistisch zijn. “Die begeleidin­g blijft belangrijk. Laatst kreeg ik telefoon van iemand die maandag niet wilde gaan werken omdat hij naar de apotheek moest”, vertelt jobcoach Yolande Pacco. “Ik heb dan uitgelegd dat hij naar een apotheek van wacht kon gaan. Wat voor ons logische stappen zijn, is dat voor hen soms niet.”

Aan het eind van het jaar verwacht Passwerk een omzet van 3,5 miljoen euro. De winst wordt geïnvestee­rd in verschille­nde projecten voor mensen met autisme. Passwerk helpt daarnaast ook andere bedrijven door de opgedane kennis te delen. Zo heeft het onder andere geholpen bij het opstarten van gelijksoor­tige projecten in Duitsland, Canada en de Filipijnen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium