Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook acteurs willen veilige kruispunte­n

PETITIE MET 8.000 HANDTEKENI­NGEN

- ANDREAS ROTTY

Bezorgde Ouders, onder hen acteurs Peter Van den Begin, Michael Pas en Tiny Bertels, hebben de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) gisteren de petitie ‘Conflictvr­ije kruispunte­n nu”, met 8.000 handtekeni­ngen overhandig­d. “Maak daar maar 8.001 van. Ik wens ook verkeersve­iligere kruispunte­n”, zei Kennis.

b

Katrien Van den Bleeken, voortrekke­r van de werkgroep Bezorgde Ouders, stak schepen van Mobiliteit Koen Kennis gistermidd­ag op de Grote Markt gedecideer­d een mapje in zijn handen, de petitie ‘Conflictvr­ije kruispunte­n nu’ met zowat achtduizen­d handtekeni­ngen. Voor de deur van het kabinet van Kennis hadden de actievoerd­ers een grote banner gezet om hun boodschap kracht zetten.

De leden van Bezorgde Ouders zeggen ongerust te zijn wanneer ze een kind de weg opsturen. “We zijn al drie jaar bezig met de situatie in de aandacht te brengen”, zegt Van den Bleeken. “Jammer dat er ondertusse­n een reeks dodelijke ongevallen heeft plaatsgevo­nden. In veel landen is wettelijk bepaald dat een kruispunt conflictvr­ij moet zijn. Waarom is dat bij ons niet zo?”

“Nu concrete actie”

bij

te

Jo Adriaens treedt haar bij: “Conflictvr­ij betekent dat groen ook effectief groen is. Dat wil zeggen dat je kan doorrijden en geen ander voertuig moet kruisen.” Het gaat daarbij niet alleen om fietsers. “We willen dat iedereen zich veilig kan verplaatse­n. Ook automobili­sten.”

Enkele bekende Vlamingen die zelf ouder zijn, steunden de actie. “Ik ken verschille­nde slachtoffe­rs van het verkeer”, zegt acteur Peter Van den Begin. “Een klasgenoot­je van een van mijn dochters is overleden. De ouders van het kind zijn vrienden van mij. Er wordt te lang laconiek gereageerd en de kwestie wordt op de lange baan geschoven. Het is tijd voor concrete actie. Maar dan hoor je de laatste tijd in de pers dat de politie ‘het roekeloze rijgedrag’ van de fietser gaat aanpakken.”

Acteur Michael Pas, vader van een 16-jarige zoon, is het met hem eens. “Ik sta hier als stadsbewon­er en bezorgde vader. Mijn zoon fietst dagelijks naar school. Telkens hij vertrekt, zeg ik: ‘Wees voorzichti­g’. Met de petitie willen we wat peper in het achterste van de beleidsmak­ers steken. We willen de schepen laten beloven dat hij ervoor werkt.”

Actrice Tiny Bertels praatte nog een halfuurtje na met Koen Kennis. “We willen dat er geen slachtoffe­rs meer vallen”, zei ze.

Verkeersco­mputer

“Uiteraard hoop ik dat samen met u”, antwoordde de schepen aan de ongeruste ouders. “Achtduizen­d handtekeni­ngen? Maak daar maar 8.001 van. Ik wens uiteraard ook verkeersve­iligere kruispunte­n. Maar helaas zijn er beperkinge­n in tijd en ruimte. Kruispunte­n zijn zeer complexe vraagstukk­en. Er zijn veel conflicten mogelijk en je moet elk van die conflicten apart analyseren. Wij blijven er dagelijks aan werken en boeken vooruitgan­g. Momenteel zetten we erg in op een verkeersco­mputer die alle kruispunte­n op de beste manier kan bekijken. We hebben trouwens een hele reeks plannen voor extra fietspaden klaar liggen.”

Werkgroep Bezorgde Ouders wil zich niet alleen tot Antwerpen beperken. “Onze aanklacht geldt voor heel Vlaanderen”, zegt Jo Adriaens namens Bezorgde Ouders. “We bekijken met minister Ben Weyts wanneer hij een plekje heeft in zijn agenda, want we willen hem ook een exemplaar van de petitie bezorgen.”

PETER VAN DEN BEGIN

BV en Bezorgde Ouder “Er is te lang laconiek gereageerd en de kwestie wordt op de lange baan geschoven. Het is tijd voor concrete actie.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De werkgroep Bezorgde Ouders heeft gisteren in Antwerpen een petitie met 8.000 handtekeni­ngen afgegeven aan schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) om dringend conflictvr­ije kruispunte­n te vragen. Ook acteurs Peter Van den Begin, Michael Pas en Tiny...
FOTO VICTORIANO MORENO De werkgroep Bezorgde Ouders heeft gisteren in Antwerpen een petitie met 8.000 handtekeni­ngen afgegeven aan schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) om dringend conflictvr­ije kruispunte­n te vragen. Ook acteurs Peter Van den Begin, Michael Pas en Tiny...
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Aan het Antwerpse stadhuis vroegen Bezorgde Ouders conflictvr­ije kruispunte­n. Bekende Vlamingen Michael Pas, Peter Van den Begin en Tiny Bertels steunen de actie.
FOTO VICTORIANO MORENO Aan het Antwerpse stadhuis vroegen Bezorgde Ouders conflictvr­ije kruispunte­n. Bekende Vlamingen Michael Pas, Peter Van den Begin en Tiny Bertels steunen de actie.
 ??  ?? FOTO V. MORENO
FOTO V. MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium