Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever: “Arabisch in de klas? Wie verzint zoiets?”

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt andere talen op school absurd idee

- JESSE VAN REGENMORTE­L

De richtlijn van het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) om andere thuistalen dan het Nederlands meer aan bod te laten komen in scholen, schiet bij Bart De Wever (N-VA) in het verkeerde keelgat. “Wie verzint zoiets eigenlijk? Arabisch in de klas, dat is te gek voor woorden”, luidt zijn scherpe reactie. “Ik begrijp dit niet goed”, zegt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck. “De leidraad komt er na een onderzoek dat de Vlaamse regering zelf bestelde.” Net de regering die geleid wordt door N-VA.

Wie verzint zoiets eigenlijk? Dat is de scherpe reactie van Bart De Wever (NVA) op de richtlijn van het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) om andere thuistalen meer aan bod te laten komen in de scholen. “Ik begrijp dit niet goed”, zegt GO!topvrouw Raymonda Verdyck. “De leidraad komt er na een onderzoek dat de Vlaamse regering zelf bestelde.” En laat NVA nu net de grootste Vlaamse regeringsp­artij zijn.

Hij dacht dat het een extra vroege aprilgrap was, toen hij het hoorde, zegt Bart De Wever. “Dus we gaan anderstali­ge kinderen in het gemeenscha­psonderwij­s groepswerk­en laten voorbereid­en in hun eigen taal? Op een moment dat we in Vlaanderen alle moeite hebben om anderstali­ge nieuwkomer­s te integreren en kansen te geven, gaan we kinderen in de klas Arabisch of Farsi of Swahili laten spreken? Dat is toch te gek voor woorden”, zei de N-VA-voorzitter gisteren aan VTM.

Niet bestraffen

Dat begrijpt Raymonda Verdyck, topvrouw van het GO!, niet hele- maal. Omdat de reactie komt van de belangrijk­ste partij in de Vlaamse regering. Omdat de GO!-richtlijn om op de speel- plaats en in de klas meer aan de slag te gaan met andere thuista- len er gekomen is na het onder- zoek rond MARS: Meertaligh­eid Als Realiteit op School. En omdat dat onderzoek is uitgevoerd op aangeven van diezelfde Vlaamse regering.

“Er vloeiden enkele aanbevelin­gen uit voort”, zegt Verdyck. “On- der andere: doe iets met de thuis- taal van die kinderen. Om hen zo uiteindeli­jk beter het Nederlands te doen beheersen. Ik betreur dat het wordt voorgestel­d alsof we hen continu in hun moedertaal zullen laten spreken. Dat is het niet. Het is wel dit: we vinden het belangrijk om te vertrekken vanuit de realiteit waarin die jongeren leven. Uiteraard is Nederlands de eerste taal, maar er is ook een weloverwog­en plek voor de eigen taal. We willen dat iedereen zich veilig voelt op school en we willen niemand bestraffen omdat ze thuis een andere taal hebben.”

”Polarisati­e niet nodig”

Minister van Onderwijs in de Vlaamse regering Hilde Crevits (CD&V) probeert de kerk in het midden te houden. “Polarisati­e is niet nodig”, zegt ze. “Het Nederlands is onze onderwijst­aal

en dat zal zo blijven. Het is een cruciale sleutel tot integratie. Maar ook meertaligh­eid is een troef.” De minister vindt het positief dat andere thuistalen gebruikt worden als hefboom om beter Nederlands te leren, maar coalitiepa­rtner N-VA heeft ook een punt als ze hard focust op dat Nederlands. “Het baart mij ook zorgen dat sommige jongeren onze taal niet goed beheersen. Zoeken naar manieren om leerlingen enthousias­t te maken om wel Nederlands te leren, ook via hun thuistaal, is dan een goede zaak.”

HILDE CREVITS Minister van Onderwijs (CD&V) “Zoeken naar manieren om leerlingen enthousias­t te maken om Nederlands te leren, ook via hun thuistaal, is een goede zaak.”

 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS, ISOPIX, BART DEWAELE ?? Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) probeert de kerk in het midden te houden nadat Bart De Wever (NVA) het voorstel van GO!topvrouw Raymonda Verdyck over andere talen op school als een vroege aprilgrap had bestempeld.
FOTO GUY PUTTEMANS, ISOPIX, BART DEWAELE Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) probeert de kerk in het midden te houden nadat Bart De Wever (NVA) het voorstel van GO!topvrouw Raymonda Verdyck over andere talen op school als een vroege aprilgrap had bestempeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium