Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier jaar geleden gevlucht uit Afghanista­n, nu de stem van hoofdrol in Disneyfilm

Abo (14) uit Brasschaat ontvluchtt­e vier jaar geleden Afghanista­n en krijgt nu hoofdrol in animatiefi­lm

-

Het lijkt wel op een Disneyspro­okje, maar het is echt. Abo Rahman (14) uit Brasschaat die vier jaar geleden uit Afghanista­n vluchtte, heeft de Vlaamse stem – mét accent – ingesproke­n voor de Disneyanim­atiefilm Coco. “Ik kan het zelf nog altijd niet geloven”, zegt de tiener met de engelenste­m.

Coco, de nieuwste van Disney’s animatiest­udio Pixar, speelt zich af op Dia de los Muertos. Op die dag besluit schoenmake­rszoon Miguel zijn droom te volgen en voor muziek te kiezen, een doodzonde in zijn familie. De film komt morgen in de bioscoop. De stem van het twaalfjari­g hoofdperso­nage Miguel voor de Vlaamse versie werd ingesproke­n door Abobaker ‘Abo’ Rahman, tweedejaar­s moderne wetenschap­pen in het Mater Dei Instituut in Brasschaat.

Veel televisiek­ijkers zullen hem nog kennen als de finalist uit Team Josje in The Voice Kids 2017 op VTM afgelopen zomer. De jongen met de fluwelen stem brak al- le harten met zijn versie van My Heart Will Go

On van Céline Dion. Op YouTube werd zijn versie al meer dan een miljoen keer bekeken. Hij geraakte bij de laatste

zes van 5.000 Voice Kidskandid­aten. Hij won uiteindeli­jk niet, maar sindsdien treedt hij wel zo’n twee keer per maand op in Brasschaat en omgeving.

Veel gemeen met Miguel

Omdat er in Coco ook veel gezongen wordt, is het niet verwonderl­ijk dat voor de Vlaamse versie aan Abo Rahman werd gedacht. “Ik had eerder dit jaar al een rol ingesproke­n voor een andere film, die nog in de bioscoop moet komen en waarover ik nog niets mag zeggen. Vermoedeli­jk kwam Disney zo bij mij terecht”, denkt Abo. “Ik kreeg de vraag om een casting te komen doen. Ik kan het nog altijd niet vatten dat ik de hoofdrol kreeg in een Disneyfilm! Thuis in Afghanista­n hadden wij veel dvd’s van Disney, zoals van Ratatouill­e en Assepoeste­r, maar naar de bioscoop konden wij daar niet.”

Net als Abo is het hoofdperso­nage Miguel uit Coco gek van muziek. “Op dat vlak hebben Miguel en ik veel gemeen. Hij wil gitaar spelen, terwijl ik ook verschille­nde instrument­en speel, zoals keyboard en harmonium.”

Perzisch accent

De opnames vonden rond september plaats. Abo moest acht keer naar de studio in Amsterdam. “Dat was anderhalf uur rijden, maar ik vond dat totaal niet erg.” Andere bekende Vlaamse stemmen in Coco zijn onder meer die van Gene Thomas, An Nelissen, Sven De Ridder en Ivan Pecnik. “Maar ik heb die mensen niet ontmoet in Amsterdam. Meestal zat ik alleen in de studio met de regisseur. Bij de dialogen, sprak ik tegen een ander personage dat op het scherm te zien was.”

ABO RAHMAN (14)

Brasschaat­se stemacteur en zanger “Ik heb nu een Belgische identiteit­skaart, dus je mag mij eigenlijk geen vluchtelin­g meer noemen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO ISOPIX ?? Miguel (stem van Abo) is een jongetje dat worstelt met de keuze tussen zijn muzikale passie en zijn familie, en daarbij staat de dood centraal. De film Coco komt morgen in de zalen.
FOTO ISOPIX Miguel (stem van Abo) is een jongetje dat worstelt met de keuze tussen zijn muzikale passie en zijn familie, en daarbij staat de dood centraal. De film Coco komt morgen in de zalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium