Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­nale onderschei­ding voor 17jarig danstalent

17-jarig danstalent Amber Verhaert met smoesje naar huldiging van Unesco-prijs gelokt

- BERT PROVOOST

Danseres Amber Verhaert uit Hoboken kreeg in haar dansschool Are U Famous in Duffel een belangrijk­e onderschei­ding die haar op de kaart zet in de internatio­nale danswereld. Ze werd met een smoesje naar de zaal gelokt.

Amber is een groot danstalent. Zo mocht ze samen met twee andere meisjes meedansen met Justin Bieber op het podium toen die in het Sportpalei­s kwam optreden, en in februari van dit jaar mocht ze met dansgroep Are U Famous in Boston een basketbalw­edstrijd in de NBA openen. Ze is het dus wel gewend dat alle ogen op haar gericht zijn. Maar maandagavo­nd had ze totaal geen idee dat zij in de belangstel­ling zou staan. “Ik dacht dat ik naar een optreden ging kijken met mijn ouders. Maar mijn moeder reed plots richting Duffel. Toen ik aankwam, lag er een rode loper en waren mijn grootouder­s en de schepen er ook. Toen kreeg ik het nieuws te horen dat ik een onderschei­ding zou krijgen”, vertelt ze.

Het gaat om een onderschei­ding door The Internatio­nal Dance Council (CID) uit Parijs. “Dat is een instantie rond dans die gelinkt is aan Unesco, waar ik lid van ben”, legt haar choreograa­f Kris De Jonghe van Are U Famous uit. “Ik heb in het geheim een dossier ingediend om Amber voor te dragen. Je moet dan aantonen dat ze het niveau haalt en aan alle criteria voldoet. Ze hebben na een klein jaar haar lidmaatsch­ap aanvaard en meteen ook een attest uitgereikt waarin ze een diploma Showdance Level 1 toegekend krijgt.”

Amber is er ongelofeli­jk blij mee. “In België zijn er maar een vijftal dansers die dit hebben behaald, onder wie Kris en andere grote namen zoals Sidi Larbi Cherkaoui. Plots sta ik daartussen op mijn zeventiend­e. Dat is een ongelofeli­jke eer. Met deze referentie op mijn cv hoop ik dat er nog meer deuren zullen opengaan.”

Opvolging

Kris De Jonghe beschouwt Amber als een uitzonderl­ijk talent. Zelf heeft hij ook een grote carrière achter de rug als danser bij grote namen als Tina Turner en Michael en Janet Jackson. “Puur qua talent zullen er nog wel zoals zij zijn. Maar zij combineert haar talent met een enorme inzet”, weet de choreograa­f. “Ze heeft nog nooit een training overgeslag­en, ook al moet ze daarna ’s nachts voor school werken. Ze is heel allround en onderlegd in jazz, latin, hiphop, klassiek ballet, rock-’n-roll en hedendaags­e dans. Dat is heel uitzonderl­ijk. Ik werk nu zeven jaar met haar en het is nog altijd een enorm plezier. Ze is degene aan wie ik het showteam wil overdragen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Amber Verhaert met haar onderschei­ding door The Internatio­nal Dance Council uit Parijs, die gelinkt is aan Unesco. “Dit is een ongelofeli­jke eer”, glundert de 17jarige danseres.
FOTO JOREN DE WEERDT Amber Verhaert met haar onderschei­ding door The Internatio­nal Dance Council uit Parijs, die gelinkt is aan Unesco. “Dit is een ongelofeli­jke eer”, glundert de 17jarige danseres.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium