Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincies hebben wel betekenis

-

L imburgers voelen zich Limburgers, inwoners van de provincie Antwerpen voelen zich Antwerpena­ar, Kempenaar of Mechelaar, zo wil het cliché. En in socio-economisch opzicht zouden we vooral gericht zijn op stadsgewes­ten, van Turnhout over Antwerpen en Gent tot in Oostende. Maar dat wordt nu wat tegengespr­oken door nieuw onderzoek, zegt professor Ann Verhetsel van de Universite­it Antwerpen. Kijk je naar een aantal factoren zoals woon-werkafstan­d, het verst dat we willen verhuizen, waar we gaan winkelen en telefoonve­rkeer, dan tekenen zich vooral de provincieg­renzen scherp af. De samenhang binnen de provincie is beduidend groter dan gedacht, tot grote verbazing van de onderzoeke­rs zelf, wat de geloofwaar­digheid ervan vergroot: ze waren er niet naar op zoek.

Provincieg­renzen zijn in de eerste plaats sterk bepalend voor pendelaars. Bij Antwerpen moet dan ook het Waasland worden gerekend. Van Sint-Niklaas tot in Turnhout ontstaat zo één socio-economisch­e gemeenscha­p, met de haven, het Albertkana­al en de grote verkeersas­sen als bindmiddel.

Dat is niet alleen leuk om weten, het is ook van belang voor de vraag hoe je best het land bestuurt. Vooral onder impuls van de N-VA is er een tendens om de provincies af te bouwen en meer gewicht te geven aan de stadsgewes­ten.

Professor Filip De Rynck van de Universite­it Gent doet voor het Vlaamse ministerie van Binnenland­se Zaken een onderzoek naar de mogelijke scenario’s. Het gaat om complexe en politiek gevoelige materie, zegt hij. Bijvoorbee­ld: het valt niet te betwisten dat de Antwerpse stadsregio, Antwerpen plus omliggende gemeenten, uitgesprok­en gemeenscha­ppelijke belangen heeft. In de eerste plaats voor mobiliteit (een tramlijn die wordt doorgetrok­ken), als zorgregio ook, om maar die twee criteria te nemen. Een project als Oosterweel is uiteraard niet iets van de stad alleen. Maar wil dat zeggen dat je ook best nog een bestuurlij­k niveau bijmaakt? Of kun je dat ook op andere manieren oplossen? De Rynck verwijst naar het akkoord rond Oosterweel, waar de Vlaamse overheid, de stad en drie burgerbewe­gingen tot een uniek samenwerki­ngsverband kwamen en dus eigenlijk tot een ad hoc-bestuursni­veau.

De Rynck meent dat het Antwerpse geografisc­he onderzoek nuttig is, maar de zaken wel maar vanuit een beperkt aantal invalshoek­en bekijkt. Een cruciaal element als ruimtelijk­e ontwikkeli­ng moet je vanuit de stedelijke kernen bekijken, niet gemeente per gemeente maar ook niet op een te grote schaal.

Leuker blijft de vraag of de verschille­n tussen een Antwerpena­ar, een Mechelaar en een Kempenaar zo veel groter zijn dan die tussen een Hasselaar en een Maaseikena­ar. Maar dat weten geografen en bestuurswe­tenschappe­rs ook niet.

 ?? Dirk Hendrikx
Redacteur ??
Dirk Hendrikx Redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium