Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verplichte inburgerin­g in Antwerpen voor 1.248 nieuwkomer­s uit Brussel en Wallonië

-

1.248 nieuwkomer­s zijn sinds vorig jaar uit Brussel of Wallonië naar de provincie Antwerpen verhuisd. Zij hebben alsnog een inburgerin­gstraject moeten volgen. In Vlaanderen gaat het in totaal om 3.358 nieuwkomer­s.

Sinds februari 2016 zijn nieuwkomer­s die zich voor het eerst in Wallonië of Brussel vestigen en vervolgens binnen vijf jaar naar Vlaanderen verhuizen, ook verplicht inburgerin­gslessen te volgen. In Vlaanderen gaat het in totaal om 3.358 personen die vanuit Brussel en Wallonië naar Vlaanderen zijn verhuisd en nu het inburgerin­gstraject alsnog verplicht volgen.

1.248 van hen bevinden zich in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Willy Segers (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Inburgerin­g Liesbeth Homans (N-VA). “Dat zijn dus 1.248 nieuwkomer­s in de provincie Antwerpen die we verplicht hebben om Nederlands­e lessen te volgen, die daar voordien aan waren ontsnapt”, zegt Vlaams Parlements­lid Peter Wouters (N-VA), die samen met Willy Segers mee aan de basis lag van het nieuwe decreet. “Tot voor de wijziging gebeurde het dat nieuwkomer­s zich eerst vestigden in Brussel of Wallonië om nadien naar Vlaanderen te verhuizen en zo aan de inburgerin­gsplicht ontsnapten. Het was een achterpoor­t die wagenwijd openstond. Dat is nu dus niet meer mogelijk en dat is uiteraard een positieve zaak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium