Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal zelfstandi­gen groeit snelst in Vlaams-Brabant en Antwerpen

-

Antwerpen en nog iets meer VlaamsBrab­ant kenden de voorbije tien jaar de grootste aangroei van het aantal zelfstandi­gen. Daarbij gaat het vooral om vrije beroepen en jobs rond de industrie.

Een en ander blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ), op basis van cijfers van de Rijksdiens­t voor Zelfstandi­gen (RSVZ). De bekeken periode van tien jaar is voldoende lang om richtingge­vend te zijn.

Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws nam het aantal zelfstandi­gen in de periode 2006-2016 in heel België toe met 20,2% en in Vlaanderen met 18,6%. “Het Franstalig­e landsgedee­lte was dan ook aan een inhaalbewe­ging toe.”

Uitgesplit­st naar de Vlaamse provincies valt op dat Vlaams-Brabant (+25%) en Antwerpen (+22,7%) fors boven het Vlaamse gemiddelde uitsteken. Oost-Vlaanderen (+16,4%) en vooral de ‘zelfstandi­genprovinc­ie’ bij uitstek, West-Vlaanderen (+10,5%), hinkten manifest achterop. Voor een deel was er volgens Mattheeuws misschien een verzadigin­g voor West-Vlaanderen. Maar er is toch meer.

“Brussel met zijn instelling­en en Antwerpen met zijn haven zijn de sterkste economisch­e polen en trekken dan ook heel wat ondernemer­s aan. Beide provincies zijn ook centraal gelegen. West-Vlaanderen daarentege­n heeft te maken met een zekere braindrain, want West-Vlaamse afgestudee­rden blijven rond de universite­itssteden plakken.”

Kleinhande­l

“Zelfstandi­gen” is natuurlijk een vlag die vele ladingen dekt. Is de groei te verklaren door het opkomen en verdwijnen van vele ‘rommelwink­eltjes’ in de steden? Toch niet, verzekert Christine Mattheeuws. “De kleinhande­l is in die periode in aantal zelfstandi­gen zelfs met 3,1% gedaald. De meest fenomenale groei zit bij de vrije en intellectu­ele beroepen. Hun aantal steeg in die periode met meer dan 63%. Op een verre tweede plaats gevolgd door allerlei zelfstandi­gen rond de industrie: + 29,9%. Op een derde en heel bescheiden plaats volgen ‘diensten’ met slechts 3,8% groei.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium