Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Benzinerij­ders tanken diesel en omgekeerd

Leverancie­r sluit in Zoersel per abuis slangen verkeerd aan

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een leverancie­r van het Lukoiltank­station op de Rodendijk in Zoersel tankte op 16 november per ongeluk de citerne voor diesel vol benzine en omgekeerd. Zo’n twaalf klanten vielen al met hun auto in panne. “Een menselijke vergissing. De verzekerin­g dekt alles”, zegt Lukoil.

IVO HOSKENS

Lukoil “Het is een menselijke vergissing. Alle kosten voor reparaties worden vergoed.”

Lukoil, een van de grootste olieen gasmaatsch­appijen ter wereld, is sinds 2007 actief op de Belgische brandstoff­enmarkt. “Bij mijn weten is het de jongste vijf jaar bij Lukoil nooit gebeurd”, vertelt commerciee­l directeur Ivo Hoskens van de hoofdzetel van Lukoil in Vilvoorde. “Maar bij concurrent­en ken ik ook nog gevallen. Het is dus zeker niet de eerste keer.”

Op 16 november rond 11u kwam de leverancie­r de ondergrond­se tanks op de Rodendijk in Zoersel vullen. Per ongeluk sloot hij de slang van de diesel aan op de tank met benzine en omgekeerd, waardoor dieselrijd­ers benzine tankten en benzinerij­ders diesel. “Om 15.15u bereikte ons een eerste klacht van een klant. Hij was toch nog met zijn wagen helemaal tot in Brugge kunnen rijden. We hebben daarna direct het Lukoiltank­station in Zoersel vergrendel­d”, vertelt Hoskens.

De benzine en diesel konden niet zomaar worden teruggepom­pt, want de helft van de brandstoff­en in de tanks wordt aan accijnzen betaald. “Maar we hebben die brandstoff­en niet verkocht, dus moest eerst de dienst van Douane en Accijnzen ter plaatse komen om die vaststelli­ngen te doen. Daarom is het tankstatio­n een dag dicht gebleven.”

Twaalf klachten

Tot dusver bereikte Lukoil een slechts een twaalftal klachten van gedupeerde chauffeurs. “De verzekerin­g van onze leverancie­r zal alle reparaties aan de auto’s betalen”, zegt Hoskens. “En zelfs mocht die betaling niet vlotten, dan nemen wij onze verantwoor­delijk en zullen wij alle kosten vergoeden.”

Eigenlijk schrikt Lukoil dat er nog maar twaalf klachten binnen zijn. “Misschien was het een rustig tijdstip? Alles hangt er vanaf hoe vol de tank nog was als de chauffeur getankt heeft. Als de benzine en diesel zich mengen, zijn de gevolgen minder zwaar.”

Een garagehoud­er uit Zandhoven kreeg vorige week en ook deze maandag nog twee sputterend­e wagens binnen. “Die ene chauffeur kon wel nog starten, maar als hij bij de bakker terug wilde vertrekken, viel hij stil. Ik heb lang moeten zoeken wat er schortte, tot ik rook dat de diesel een benzinegeu­r had.”

Volgens de mechanieke­r kan een verkeerde brandstof het hele injectiesy­steem kapot maken, met duizenden euro kosten als gevolg. “Diesel is veel dikker dan benzine. Daarnaast heeft diesel ook een smerende werking. We hebben nu de tank leeggemaak­t en alles gespoeld. Het valt af te wachten of alles nu in orde komt. Deze klant had wel nog zijn hele tank bijna leeg gereden. Ik moest een staal bijhouden als bewijs.”

Volgens Ivo Hoskens vallen de kosten van de slachtoffe­rs die zich tot hiertoe gemeld hebben, nog wel mee. “Al onze vaste tankers met kaarten die in Zoersel komen, hebben we verwittigd. Voor de rest kunnen wij proactief weinig doen. In dit tankstatio­n vlak bij de oprit van de autosnelwe­g E34 komen ook veel passanten tanken.”

Wie op 16 november tussen 11u en 15.15u kwam tanken en klachten heeft, kan zich richten tot de pomphouder in Zoersel, de hoofdzetel van Lukoil in Vilvoorde ofwel zijn eigen verzekerin­gsagent aanspreken.

 ?? FOTO KMA ?? Tankstatio­n Lukoil op de Rodendijk in Zoersel, waar de vergissing gebeurde.
FOTO KMA Tankstatio­n Lukoil op de Rodendijk in Zoersel, waar de vergissing gebeurde.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium