Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Website toont hoe veilig fietsen in uw straat is

Provincie Antwerpen maakt onderzoeks­gegevens publiek via handige kaart

- SACHA VAN WIELE Het platform is toegankeli­jk via www.provinciea­ntwerpen.be. Tik daar ‘Fietsbarom­eter’ in de zoekbalk

Wat is de kwaliteit van de fietspaden in uw gemeente? Waar vonden de meeste fietsongev­allen plaats? Hoe druk is het op de fietspaden in uw buurt? De provincie Antwerpen maakt op haar website al deze informatie uit de Fietsbarom­eter beschikbaa­r op een interactie­ve kaart.

Het project, uitgevoerd in samenwerki­ng met de Fietsersbo­nd, is uniek. Antwerps gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA) kent geen enkel ander voorbeeld in de wereld dat zulke uitgebreid­e informatie over fietspaden ter beschikkin­g stelt aan iedereen via een website.

Hulpmiddel voor gemeenten

De staat van de bovenlokal­e fietspaden, die gemeenten verbinden en vaak langs drukke wegen lopen, wordt al sinds 2014 in kaart gebracht. In de eerste plaats was het bedoeld als hulpmiddel voor gemeentebe­sturen. “Er was nood aan objectieve cijfers”, zegt Lemmens. “De fiets wint aan terrein. Het belang van gerichte investerin­gen groeide, maar veel investerin­gen gebeurden vanuit het buikgevoel. De provincial­e Fietsbarom­eter was hiervoor de ideale oplossing. Het bracht alle gegevens samen, zowel meetgegeve­ns van de fietsinfra­structuur als fietstelli­ngen en fietsongev­allen. Door die kaarten, tabellen en grafieken te analyseren, konden we gerichte aanbevelin­gen delen met beleidsmak­ers. Op die manier hadden gemeentebe­sturen een basis voor hun fietsbelei­d.”

De provincie Antwerpen gaat nu een stap verder door al deze gegevens publiek te maken via een online platform. De bezoekers vinden er informatie terug over ruim 3.000 kilometer aan geteste fietspaden. Dat is driekwart van het bovenlokal­e netwerk van fietspaden in de provincie. “Het binnenshui­s houden van die gegevens zou zonde zijn”, zegt de gedeputeer­de.

Op de website kunnen gebruikers in een oogopslag zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de fietspaden. Het gaat over de breedte van de fietspaden, de afstand tot de rijweg en het trilcomfor­t. Op basis van die resultaten wordt een cijfer gegeven tussen nul tot tien. “Bovendien kan je inzoomen op het fietspad en raadplegen op welk punt het fietspad nu juist tekortschi­et”, zegt Lemmens. “Ook de fietsroute­s met gemengd verkeer, dus zonder fietspad, worden in kaart gebracht naar kwaliteit.”

Bezoekers kunnen ook zien hoeveel ongevallen er waren met fietsers in hun buurt. Dat zijn cijfers van 2014 en 2015. Er kan worden ingezoomd tot op straatnive­au en het is zelfs mogelijk te zien aan welke kant van een kruispunt het ongeval gebeurde. De ongevallen

kunnen worden opgesplits­t naar het type slachtoffe­r: lichtgewon­d, zwaargewon­d of dodelijk.

Wachttijd aan verkeersli­cht

In sommige wijken kan de fietser via de website zelfs zien hoe lang hij of zij voor een rood licht staat. Zo blijkt bijvoorbee­ld dat fietsers op de fietsostra­de in de Plantin en Moretuslei in Antwerpen driekwart

van de tijd voor het rood staan. Dankzij de talrijke tellingen kan ook de drukte op de fietspaden in beeld worden gebracht.

“Op termijn zullen we via dit instrument kunnen zien wat het effect is van de heraanleg van een straat op de verkeerson­gevallen en het verplaatsi­ngsgedrag van de fietsers”, zegt Lemmens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium