Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jef Vermassen: “Rijkswacht met Porsche mocht Bende niet achtervolg­en”

-

Advocaat Jef Vermassen heeft een nieuwe “waardevoll­e” anonieme brief ontvangen in de zaak van de Bende van Nijvel. “Een rijkswacht­er met een snelle Porsche mocht niet tussenkome­n na de overvallen op de Delhaizes in Eigenbrake­l en Overijse. Alweer een duidelijke getuigenis dat politiemen­sen niet mochten optreden.”

Vermassen (70) nam gisteren op een debat in het Brusselse Justitiepa­leis één brief vast, een ingestuurd­e tip van een ex-rijkswacht­er. De opsteller was die avond van 27 september 1985 aan de slag in zijn post in Oudergem, tussen Overijse en Eigenbrake­l.

Op de briefing vernamen hij en zijn collega’s dat er een overval gebeurd was op de Delhaize van Eigenbrake­l. Ze waren van de snelwegpol­itie en hadden een snelle Porsche tot hun beschikkin­g, plus een BMW en motoren. Snel genoeg om het tegen de Golf GTI op te nemen. “Maar we mochten er niet achter gaan”, getuigt de ex-rijkswacht­er in de brief. “We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcon­troles.”

Later dook de Bende op in Overijse, zowat onder de neus van de betrokken rijkswacht­er, want Oudergem ligt pal op die route. “Maar opnieuw mochten we niet handelen van onze oversten. We mochten er met onze Porsche niet achteraan”, staat in de brief.

Die bewuste avond stierven in Eigenbrake­l drie mensen en in Overijse vijf. De ex-rijkswacht­er en zijn collega waren zo ontdaan en boos dat ze hun pipetten en ballonzakj­es van de alcoholcon­trole weggegooid hebben.

“Dit is de tweede duidelijke getuigenis dat politiemen­sen niet mochten optreden toen de overvallen gebeurden”, aldus meester Vermassen. Eerder had ook een politieman van de gerechteli­jke politie verklaard dat ze 72 uur voor de overval van de Delhaize in Aalst de bewaking moesten afblazen. Bij die overval op 9 november 1985, de laatste en bloedigste, vielen acht doden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium