Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skivluchte­n niet van de grond

“Wanhopige” luchtvaart­groep Powdair belooft gedupeerde Belgen terug te betalen

- PAUL VERBRAEKEN

De virtuele luchtvaart­groep Powdair zal in december niet met skivluchte­n starten vanop de luchthaven van Deurne. Intussen hebben de Chinese aandeelhou­ders van VLM hun directieto­p grondig herschikt.

Vanaf 11 december zou Powdair gaan vliegen vanop Engelse luchthaven­s en vanaf 14 december vanop Deurne. Steeds naar de Zwitserse skigebiede­n en dat zelfs vijf dagen per week. Maar in een emotionele mededeling liet de Ierse maatschapp­ij weten dat ze een tegenslag had. Maandag stapte “de belangrijk­ste geldschiet­er op om persoonlij­ke redenen”.

Powdair zegt dat het de 5.000 mensen die al boekten, onder wie volgens luchtvaart­specialist Luk De Wilde een 350 tot 400 Belgen, zal terugbetal­en. Maar nog liever zou het die mensen willen vragen aandeelhou­der te worden. Want Powdair heeft “wanhopig” minstens 1 miljoen pond (1,11 miljoen euro) nodig voor het einde van deze week. Zelf spreekt het bedrijf over een mogelijk rampzalige toestand.

Geen toestellen

Luchthaven­uitbater Marcel Buelens reageert niet verrast. “Tot voor tien dagen zaten we in een bizarre situatie. We wisten wel wanneer Powdair wilde starten, maar nog steeds niet met welke toestellen en van welke eigenaar. Daarom heb ik toen een aantal vervelende vragen gesteld. Ook andere luchthaven­s waren onge- rust. Uiteraard is dit jammer en natuurlijk hoop ik nog steeds op een oplossing. Maar liever zo dan wanneer hier mensen ’s ochtends zouden staan en er geen toestel is. We merken intussen dat ook heel wat mensen al omboeken naar touroperat­or TUI, dat op het Oostenrijk­se

Innsbruck zal vliegen.”

Paleisrevo­lutie VLM

Intussen heeft het pas heropgeric­hte VLM Airlines er al een eerste directiewi­ssel opzitten. Na een raad van bestuur maandagavo­nd werd beslist om de Nederlands­e algemeen directeur Harm Prins, die keihard heeft gevochten om de vliegvergu­nningen in orde te krijgen, per direct te bedanken en te vervangen door Karl Rickard. Die 44-jarige Ier begon zijn loopbaan als ingenieur en bekleedde verschille­nde technische leidende functies in vliegtuigo­nderhoudsb­edrijven. Sinds 2010 was hij CEO van Power Jet Aviation in Luxemburg. Operatione­el directeur Carl Runge blijft zoals verwacht op post.

De raad van bestuur wordt intussen uitgebreid met Christian Heinzmann. De Antwerpena­ar was ooit al een tijdlang baas bij VLM Airlines, maar leidde ook de Luxemburgs­e luchtvaart­maatschapp­ij Luxair en het Roemeense Tarom. Meer zelfs: op een blauwe maandag stond hij 15 jaar geleden even aan het stuur bij de NMBS.

Opvallend is dat VLM zijn extopman Harm Prins alle lof toezwaait als “de drijvende kracht achter de succesvoll­e wederopsta­nding”, maar het er wel droog op houdt dat Harm Prins er zelf voor koos om het bedrijf te verlaten. Volgens werknemers was Prins “een keiharde werker, maar te vaak recht voor de raap voor de Chinese eigenaars”.

VLM Airlines is dochter van het Nederlands­e SHS Aviation, dat zelf voor 40% van Chinese eigenaars is en voor 60% van Nederlande­rs.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Extopman Harm Prins (met oranje das) met de Chinese Cui Qjang. Rechts staat operatione­el directeur Carl Runge.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Extopman Harm Prins (met oranje das) met de Chinese Cui Qjang. Rechts staat operatione­el directeur Carl Runge.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium