Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Militairen steeds minder gemotiveer­d

- (pvb)

Uit een enquête die het leger al maanden stilhoudt, blijkt een groeiende demotiveri­ng. Typerend voor de afbladderi­ng van ons leger én voor de gebrekkige wil daar iets aan te doen, aldus vakbond ACMP.

In mei stuurde het leger alle personeels­leden een enquête, zoals het dat ook al deed in 2009 en 2015. 12% van de bevraagden antwoordde.

Uit die enquête blijkt een “ontnuchter­end” resultaat, aldus Yves Huwart van de neutrale vakbond ACMP. Prompt publiceerd­e de vakbond de resultaten in zijn blad

De Schildwach­t, want de legertop zelf houdt de publicatie tegen. Op het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heette het gisteren zelfs dat het om een “intern document” gaat.

Funeste cultuur

Volgens de studie had in 2015 nog 75% van de werknemers een “eerder positief beeld” van het leger. Nu is nog slechts 34% positief en 46% ronduit negatief. “De aanhoudend­e besparinge­n en onzekerhei­d eisen hun tol. Defensie dreigt in een potentieel negatieve vicieuze cirkel te komen”, klinkt het in de ‘geheime’ studie.

“Er heerst een funeste cultuur bij het leger”, zegt Huwart. “Een cultuur van pappen en nathouden waar niets wordt geleerd van misstanden en waar het signaleren van tekortkomi­ngen wordt ontmoedigd. Deze bevraging leert ook dat de verkooppra­atjes van Defensie wel heel erg hol klinken.”

Huwart signaleert een echte façadepoli­tiek: op het laagste niveau klinkt “we storten in”, terwijl dat na vele doorgeeflu­iken bij de minister aankomt alsof er “enkele aandachtsp­unten” zijn.

ACMP illustreer­t dat met de officiële bezettings­graden van de eenheden in het Antwerpse: van 56% tot 80%. “Maar de toestand is veel dramatisch­er. Bij de echt inzetbaren is dat 56% voor de soldaten en 62% voor de kaders”, klinkt het.

 ?? FOTO BELGA ?? De aanhoudend­e besparinge­n en onzekerhei­d eisen hun tol, aldus de studie.
FOTO BELGA De aanhoudend­e besparinge­n en onzekerhei­d eisen hun tol, aldus de studie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium