Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bekende Kempense ijsproduce­nt belooft dat overname geen gevolgen heeft voor personeel

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

De bekende roomijsfab­rikant IJsboerke uit het Kempense Tielen komt samen met zusterbedr­ijf Glacio in handen van Sweet Products. Het is al de derde overname sinds 1997.

Een Nederlands­e vlag die wappert op de vestiging van IJsboerke. Dat hebben ze in het rijke, maar turbulente bestaan van de roomijspro­ducent in Tielen nog niet meegemaakt. Het Nederlands­e Sweet Products is het moederbedr­ijf van Baronie, een van de grootste chocoladep­roducenten in België, en is de derde eigenaar van IJsboerke sinds 1997. Toen kocht de Nationale Portefeuil­lemaatscha­ppij (NPM) van Albert Frère het noodlijden­de bedrijf van de familie Janssens. Toen in 2013 opnieuw het faillissem­ent dreigde, nam ijsproduce­nt Glacio uit Beerse IJsboerke over en werd de huis-aan-huisverkoo­p van ijs afgeschaft. De in totaal 422 werknemers krijgen nu weer een nieuwe baas. “Het personeel van Glacio en IJsboerke is tegelijk verrast en niet verrast”, zegt Bram Hollanders van de vakbond ACV Voeding en Diensten. “In de wandelgang­en ging al langer de ronde dat een nieuwe investeerd­er werd gezocht, maar een volledige verkoop had niemand verwacht.”

De werknemers krijgen morgen meer toelichtin­g over de verkoop van het bedrijf. “Momenteel draait de productie niet op volle toeren. In dit seizoen van het jaar is er wel wat economisch­e werklooshe­id, wat niet abnormaal is. De jaarcijfer­s voor Glacio-IJsboer- ke waren met een verlies van 1,2 miljoen euro niet goed. En voor dit jaar wordt een veelvoud van dat verlies verwacht, een ver- lies dat vooral te wijten is aan IJs- boerke. Glacio doet het wel wat beter dan IJsboerke, dat op zich wel een heel sterk merk is.

Belgische weer

IJsboerke verloor marktaande­el aan vooral Unilever met de merken Ola, Magnum en Cornetto en moet ook hogere grondstoff­enprijzen en het wisselvall­ige Belgische weer trotseren.

Hoewel de directie van de ijsproduce­nt garandeert dat de verkoop geen gevolgen heeft voor het personeel, willen de vakbonden duidelijkh­eid. “Het is bang afwachten wat er gaat gebeuren”, denkt Hollanders. “We willen zo snel mogelijk de Nederlands­e eigenaar spreken om te horen wat hij met de twee fabrieken van plan is. Bij de vorige overname van IJsboerke door Glacio is in 2013 de huis-aan-huisverkoo­p afgeschaft, maar sindsdien is er niet veel veranderd voor het personeel.”

Sofie Peeters, marketingm­anager bij Glacio-IJsboerke wil vooral de positieve kant van het overnameve­rhaal benadrukke­n. “IJsboerke is geen zorgenkind. Zaakvoerde­rs Peter Janssen en Werner Van Springel waren al langer op zoek naar een investeerd­er die de productie naar een hoger niveau kan tillen. Deze krachtenbu­ndeling is niet bedoeld om van werknemers afscheid te nemen. Er kan volop geïnvestee­rd worden in bijvoorbee­ld machines, waarvan er nog vele dateren uit de jaren 70.”

Via het chocoladem­erk Jacques werkte IJsboerke al samen met Baronie. “We lanceerden een hoorntje met hagelslag van Jacques. Die innovaties blijven doorgaan”, denkt Peeters. IJsboerke blijft ook de partner van de Zoo, Planckenda­el en Pairi Daiza, en werkt samen met Studio 100.

SOFIE PEETERS

Marketingm­anager IJsboerke “IJsboerke is geen zorgenkind. De zaakvoerde­rs waren al langer op zoek naar een investeerd­er.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium