Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Intern rampenplan na problemen bij ZNA-ziekenhuiz­en

- (sare)

Bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) hebben hardwarepr­oblemen gisteren voor hinder gezorgd. “Het ging om problemen met de DNS-server. Tijdens een poging om dat te verhelpen viel alle communicat­ie uit”, legt woordvoers­ter Renée Willems uit. “Een hardwarepr­obleem dus, er was geen sprake van een cyberaanva­l.”

Die wegvallend­e communicat­ie noopte het ZNA tot uitzonderl­ijke maatregele­n. Code geel van het interne rampenplan werd afgekondig­d. “Dat houdt in dat niemand naar buiten mag, alle ramen en deuren gesloten moeten blijven, het gebruik van de liften beperkt moet blijven en de luchtverve­rsing afgesloten wordt”, legde Willems ’s middags uit.

Ter plaatse ondervonde­n patiënten weinig last van de maatregele­n. De hoofdingan­gen van de verschille­nde ziekenhuiz­en van ZNA, onder meer Stuivenber­g, Middelheim en Jan Palfijn, waren gewoon open. “Het was inderdaad niet zo dat er niemand meer binnen en buiten mocht”, was de communicat­ie later in de namiddag.

Nietdringe­nde operaties

“Wel moesten inschrijvi­ngen manueel verlopen en hebben we beslist om tijdelijk geen ambulances van de dienst 100 te ontvangen.” Dat laatste was om eventuele registrati­eproblemen te vermijden.

Rond 15.30u waren de problemen van de baan. “Er zijn enkele niet zo dringende operaties uitgesteld, we zijn die nu volop opnieuw aan het inplannen”, aldus Willems.

 ?? FOTO RR ?? Het Middelheim­ziekenhuis.
FOTO RR Het Middelheim­ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium