Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Infoavond afgelast uit angst voor rel”

Actiecomit­é Z.Waanzin ontkent buurt opgehitst te hebben

-

Architect Stijn Mertens zou gisteren uitleg geven bij plannen van de ondertusse­n beruchte toren aan de Zwaantjes. Hij kwam uiteindeli­jk niet, omdat hij een “georganise­erde rel” van buurtbewon­ers verwachtte.

“Ten gevolge van de verkeerde

b perceptie in de pers over nieuwbouwp­roject Zwaantjes, de leugenacht­ige berichtgev­ing van bepaalde politieke partijen (PVDA+, red) en de ontvangen bedreiging­en, hebben we geen andere keuze dan de voorziene infoavond af te gelasten.” Dat stond te lezen op een brief die aan feestzaal De 2 Jossen in de Kruger- straat hing. Het gaat om het intussen uitvoerig beschreven bouwprojec­t waarbij op termijn een toren van zestien verdieping­en zou komen.

“Het kan niet de bedoeling zijn om de infoavond die wij puur op vrijwil- lige basis organiseer­den, te laten ontaarden in een georganise­erde rel”, gaat de brief verder. De afzender is het bureau Mertens-architecte­n, specifieke­r Stijn Mertens zelf. Aan uw krant vertelt hij nog dat “diegene die het protest leidt, heeft opgeroepen om zo veel mogelijk mensen op de been te brengen. Hij heeft me op mail laten weten dat hij ervoor zal zorgen dat alles rustig zal verlopen. Vanochtend heeft hij echter de boel opgehitst door op sociale media te beweren dat wij chantage zouden plegen op de kap van de bewoners.”

De gemoederen laaiden gisteren

De toren krijgt zestien verdieping­en. inderdaad hoog op na het vorige artikel in uw krant, waarin architect Mertens poneerde dat de schooluitb­reiding niet mogelijk zou zijn zonder de toren van zestien verdieping­en. Buurtbewon­er Erik Vanobberge­n (66) van actiegroep Z.Waanzin, die het protest organiseer­t, reageerde fel op Facebook: “Pure chantage op de kap van de omwonenden”, schreef hij. “Scholen moeten niet betaald worden door gemarchand­eer tussen het stadsbestu­ur en de vastgoedse­ctor.”

Vanobberge­n verdedigt zich tegen de verwijten van Mertens. “Wij vinden dat de hele omgeving recht heeft op informatie. Voor de infoavond werden dertig mensen uitgenodig­d die het eerste bezwaarsch­rift bij de provincie hadden onderteken­d, maar er was nog een tweede bezwaarsch­rift dat door 170 mensen werd gesigneerd. In totaal dus tweehonder­d bezwaarind­ieners. En dan nog mag elke bewoner met interesse toch komen?”

“Geen bedreiging­en”

Hij geeft toe dat meer dan de dertig genodigden op de hoogte waren. “Tijdens de actie die we zaterdag voerden, hebben we inderdaad bekendgema­akt dat er een infoavond zou komen. Maar ik heb niet geronseld om een rel te maken. Niemand van het comité, inclusief mezelf, heeft bedreiging­en aan de architect geuit. Mertens zocht simpelweg een reden om de infoavond af te gelasten.”

FOTO MERTENS ARCHITECTE­N

ANDREAS ROTTY

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium