Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kloof tussen N-VA en Groen nooit zo diep

Partijen botsen zowel over heisa projectont­wikkelaars als over tienpunten­plan rond verkeersve­iligheid

- JAN STASSIJNS, SACHA VAN WIELE

Hoewel een deel van het debat over de banden tussen politici en projectont­wikkelaars gisteren eerst achter gesloten deuren plaatsvond, kwam het later op de avond nog tot een stevige aanvaring tussen NVA en Groen in de gemeentera­ad.

Een deel van het debat vond achter gesloten deuren plaats. De Vlaams Belang-fractie had dat gevraagd, omdat er in het debat namen van betrokkene­n, ook nietraadsl­eden, zouden worden genoemd. Burgemeest­er De Wever (N-VA) had het liever anders gezien, maar hij zei dat het reglement dit toelaat om de privacy van de betrokkene­n te beschermen.

Alleen bleken er nog gsm’s en microfoons open te liggen in de raadzaal.

’t Fornuis

Bij het begin van de zitting zette onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) de puntjes op de i. Wouter Van Besien (Groen) had eerder gewezen op de aanwezighe­id van het schepencol­lege in het sterrenres­taurant ’t Fornuis. “U spreekt graag in algemeenhe­den, zoals het voltallige schepencol­lege dat aanwezig zou zijn geweest in ’t Fornuis”, zei Marinower. “Ik vind het toch belangrijk om hier te benadrukke­n dat ik daar niet aanwezig was.”

De toon was gezet. Sommigen stoorden zich wel aan een Facebookbe­richt van N-VA-gemeentera­adslid Johan Klaps, die zijn tussenkoms­t achter gesloten deuren online had gezet.

Die tussenkoms­t kreeg een verlenging in de openbare zitting op een voorstel van Wouter Van Besien. Die stelde voor dat er in de toekomst steeds een ambtenaar aanwezig zou zijn bij contacten tussen schepenen en projectont­wikkelaars. “Dit is het principe van de zes ogen, wat al in verschille­nde gemeenten van toepassing is. Die ambtenaar registreer­t de gesprekken. Waarom? Omdat er hier veel geld omgaat en een stadsbestu­ur in zijn beleidskeu­zes daar impact op heeft.”

De sp.a en PVDA steunden dat voorstel. De Groen-fractielei­der kreeg wel weerwerk van Klaps.

“Wij gaan niet mee in de verdere verdachtma­kingen en insinuatie­s, die u nu zelfs wil institutio­naliseren”, zei Klaps. “We gaan niet mee in een voorstel waarbij schepenen bang moeten zijn van hun eigen schaduw.”

Van Besien wilde reageren, maar Klaps blokte af. “Laat mij uitspreken”, zei hij. “Ambtenaren verwachten sturing van de politiek. Zes of tachtig ogen: er gaat niet veel meer bewegen in Antwerpen. Gaat u zo’n ambtenaar dan ook inzetten bij gesprekken over subsidies aan middenveld­organisati­es, zoals CAW, of aan De Roma? U maakt met dit voorstel kamerplant­en van de schepenen, die blind de adviezen van de ambtenaren moeten volgen.” Van Besien speelde de bal terug. “U zegt nu dat er niet veel meer zou gebeuren als er een ambtenaar bij zou zijn. Dus wat er nu gebeurt, mag niet geweten zijn? Met zo’n ambtenaar zouden de bokkenspro­ngen die nu gebeuren in het dossier van de Slachthuis­site misschien te verklaren zijn.”

Klaps riep: “Blijven doorgaan met insinueren, blijven doorgaan.” Van Besien speelde daarop de onschuld zelve. “Bent u nu kwaad om uw eigen woorden? Ik zeg niet dat deze ambtenaar de leiding heeft, maar alleen het gesprek registreer­t.”

De meerderhei­d en Vlaams Belang wezen het voorstel van Van Besien af.

Verkeersdo­den

Ook in het debat over het tienpunten­plan rond verkeersve­iligheid en mobiliteit kwam het tot een aanvaring tussen N-VA en Groen. Freya Piryns (Groen) twijfelde of mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) de dodelijke fietsslach­toffers en verkeersve­iligheid wel ernstig neemt.

“Ik ben deze insinuatie­s kotsbeu”, riep Kennis. “Elk slachtoffe­r is er één te veel en dat heb ik altijd al gezegd. U verdraait mijn woorden.”

Nog nooit eerder was de kloof tussen N-VA en Groen zo diep, als gisteren in de gemeentera­ad.

WOUTER VAN BESIEN

Groen ‘‘Waarom geen ambtenaar meenemen naar gesprekken met projectont­wikkelaars? Dat is het principe van de zes ogen.’’

JOHAN KLAPS (NVA)

NVA ‘‘Zes of tachtig ogen: u maakt met dit voorstel kamerplant­en van de schepenen die blind het advies van ambtenaren volgen.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wouter Van Besien luistert naar de argumenten van Johan Klaps.
FOTO JORIS HERREGODS Wouter Van Besien luistert naar de argumenten van Johan Klaps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium