Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lag niet aan de fietsen, zei Nick. Het lag aan ons”

Drie renners getuigen over fietsprobl­emen bij team van Nick Nuyens

- JANPIETER DE VLIEGER

Wout van Aert is lang niet de enige renner die “niet honderd procent gelukkig is” bij Veranda’s Willems Crelan. Gaetan Bille (29), Sander Cordeel (30) en Otto Vergaerde (23) getuigen over een ellendig seizoen, nefast voor hun carrière, waarin ‘trage’ fietsen de sfeer tussen renners en manager Nick Nuyens compleet verziekten. “Wat wij hebben meegemaakt, dat kan niet bij een profploeg”, zegt Bille.

Bij de start van dit seizoen leek het nieuwe Pro-Continenta­le team Veranda’s Willems - Crelan een perfecte puzzel. Een fusie van de crossploeg van superster Wout van Aert met de kleine, maar succesvoll­e wegploeg Veranda’s Willems. Met Nick Nuyens, oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen, leek de best mogelijke manager aan het hoofd te staan.

De wittebrood­sweken waren evenwel heel snel voorbij. “Het is misgegaan van bij het begin”, zegt Gaetan Bille. “Vanaf het moment dat de fietsen van constructe­ur Felt arriveerde­n. Het was meteen duidelijk dat er een probleem was. De fietsen waren niet stijf genoeg. Als je rustig fietste, ging het wel, maar bij hoge wattages kreeg je niet de snelheid die je op andere fietsen zou halen. Vooral in bochten was het verschil enorm. Met Kristof De Kegel hebben we een topwetensc­happer in de ploeg. Hij zag ook dat het niet klopte.”

Cordeel en Vergaerde bevestigen dat er onder de renners meteen een consensus was dat ze nooit competitie­f zouden zijn op de nieuwe Felt. “Dat was inderdaad duidelijk van bij het begin”, aldus Vergaerde.

Dramatisch­e start

De start van het seizoen was in ieder geval dramatisch voor Veranda’s Willems-Crelan. In de Grand Prix la Marseillai­se eindigden drie van de acht renners buiten tijd. Sprinter en kopman Timothy Dupont gaf op in de Ster van Bessèges, Stijn Devolder finishte buiten tijd in de tijdrit.

“Na Bessèges zijn de problemen met de fiets gesignalee­rd aan Nick Nuyens”, zegt Bille. “Maar hij wilde er niks van weten. Het lag niet aan de fietsen, het lag aan ons. We mochten ook niet met de journalist­en praten over de fietsen. Daar was hij heel duidelijk in.

Nick wilde wachten tot Wout van Aert aan zijn wegcampagn­e zou beginnen. Want Wout zou zogezegd wel resultaten halen op de nieuwe fiets. Zo hebben we drie maanden verloren. De Omloop Het Nieuwsblad hebben we met crosskader­s gereden, maar crossfiets­en op de weg, dat gaat ook niet.”

Van Aert begon uiteindeli­jk begin mei in de Ronde van Noorwegen aan zijn wegseizoen, maar ook hij kwam er daar niet aan te pas. Toen ging de ploeg wel op zoek naar oplossinge­n, zegt Bille.

“Voor de Baloise Belgium Tour hebben ze voor vier renners een oud Felt-kader gekocht, waar Skil - Shimano nog mee gereden had. Timothy Dupont, Wout van Aert, Dries De Bondt en Huub Duijn hebben er toen één gekregen.” Sander Cordeel vult aan. “Wie er één kreeg en wie niet, hing af van je naam. Je moest ook wat geluk hebben dat ze er net één in je maat hadden gevonden.”

Bille: “Dupont kreeg er één, maar dat was twee maten te groot.”

Verziekte sfeer

Op dat moment was de sfeer tussen renners en management al naar het vriespunt gezakt. Ivan De Schamphela­ere, de manager die verantwoor­delijk was voor het succesvoll­e seizoen 2016 van Veranda’s Willems, was ook vertrokken bij de ploeg.

“De situatie zorgde voor veel wrevel tussen management, mecanicien­s en renners”, zegt Vergaerde. “Sommige renners kregen wel een nieuwe fiets, andere niet. Je kan je voorstelle­n wat dat doet met de sfeer in een ploeg.”

Hoezeer de sfeer was verziekt, bewijst dit verhaal van Gaetan Bille.

“Ik zat in mijn laatste contractja­ar. Ik moest presteren om een plaats te vinden voor 2018. Dus voor het Belgisch kampioensc­hap heb ik zelf een nieuwe Felt-fiets gekocht. Die was helemaal uitgerust met materiaal van de sponsors, maar Nuyens reageerde furieus. Ik mocht die fiets niet gebruiken. Ik werd betaald door de ploeg en moest rijden op de fiets die zij mij gaven. Vanaf dan ben ik nauwelijks nog opgenomen in selecties voor wedstrijde­n. Eén keer om de vijf weken, wat blijkbaar het minimum is voor de UCI. En ook toen moest ik op de fiets van de ploeg rijden.”

Vergaerde en Cordeel, ook allebei einde contract, kregen wel een nieuwe fiets, maar pas respectiev­elijk in augustus en september.

“Pas in de Brussels Cycling Classic”, zegt Cordeel. “In zo goed als alle wedstrijde­n nadien heb ik nog geprobeerd om de vroege vlucht te halen, maar het was te laat om me nog te tonen aan andere ploegen.”

Ook voor Vergaerde eindigde het seizoen in mineur. Na een tegenvalle­nde Binche - Chimay - Binche kreeg hij in een trieste apotheose van de ploeg te horen dat hij niet meer mocht starten

in Parijs - Bourges en Parijs - Tours.

“Ik zou te weinig gemotiveer­d geweest zijn”, aldus Vergaerde. “Ik hoorde het op hotel in Mechelen. Ik moest met mijn fiets in een zak te voet naar het station van Mechelen. Daar is er emotioneel iets gebroken bij mij.”

Geen nieuw contract

De conclusie is nu voor alle drie de renners dezelfde: ze kregen na dit noodlottig­e seizoen geen nieuw contract bij Veranda’s Willems - Crelan en zijn profrenner af. Bille doet wel verder op continenta­al niveau, “gewoon voor het plezier”. Cordeel stapt met zijn ingenieurs­diploma bouwkunde in het burgerleve­n, “veel vroeger dan verwacht”. Voor Vergaerde kan er binnenkort nog een appel uit de kast vallen, maar het leed is wel geleden.

“Ik zat bij Topsport Vlaanderen toen ik overstapte naar Veranda’s Willems Crelan. Ik moest daar niet weg. Nu heb ik spijt van mijn keuze.” Bille is kwaad op manager Nuyens. “Alles wat wij hebben meegemaakt, dat kan niet bij een profession­ele ploeg. Van een oud-renner verwacht je dat hij begrip toont voor zijn coureurs, maar dat was niet zo.” Sander Cordeel is al wat milder. “Ik heb met Nick nooit problemen gehad, misschien ook omdat ik wat zachter ben van karakter. Ik begrijp dat ik een werknemer ben van de ploeg en dat hij als manager vasthangt aan sponsorcon­tracten.”

Volgens Bille blijven de fietsen tot vandaag een item bij de ploeg- Nuyens.

“Daarom heb ik mijn verhaal willen doen”, zegt hij. “Het is een situatie die alle renners binnen de ploeg gijzelt. Ik begrijp dat zij zich niet kunnen uitspreken zolang ze een contract hebben. Daarom doe ik het in hun plaats. In de hoop dat het iets kan veranderen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Wout van Aert doet een fietswisse­l, maar krijgt wel opnieuw een ‘trage’ fiets aangereikt.
FOTO BELGA Wout van Aert doet een fietswisse­l, maar krijgt wel opnieuw een ‘trage’ fiets aangereikt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium