Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poesjenell­en strikken Antwerpse kopstukken

Vanaf voorjaar op sociale media

- ERIK VANDEWALLE

Bart De Wever (NVA), Kris Peeters (CD&V) , Peter Mertens (PVDA) , Filip Dewinter (Vlaams Belang), Philippe De Backer (Open Vld), Tom Meeuws (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) doen mee in het eerste Antwerpse politieke poppenthea­ter.

Kris Dockx en Liesbeth Debra van vzw L’Embarcadèr­e zijn de nieuwe eigenaars van de voormalige Koninklijk­e Poppenscho­uwburg Van Campen. Alle poppen, stukken en rekwisiete­n staan in theaterzaa­l Het Kruitmagaz­ijn.

Maar voor ze daar tot volle ontplooiin­g komen, laten Kris en Liesbeth ze optreden in het eerste politieke theater met Antwerpse poesjenell­en op sociale media.

“We geven de poppen een nieuw leven. Met de gemeentera­adsverkiez­ingen in het vooruitzic­ht, voelen we dat die oude poesjenell­en commentaar willen geven op wat er gaat gebeuren. Vergeet niet dat Antwerpen dikwijls een politiek laboratori­um is waar zich nieuwe politieke tendensen ontwikkele­n.”

“In zo’n poppenthea­ter mogen de politici natuurlijk niet ontbreken. We beschikken over alle poesjenell­en van Van Campen en dus is het niet nodig om voor alle politieke kopstukken een eigen pop te maken. We gebruiken de oude poppen als vertrekpun­t. Daarna nemen we een driedimens­ionale foto van het hoofd van de politici. Daar printen we een masker van dat past op de poppen. De toeschouwe­rs gaan duidelijk zien dat de poesjenell­en een masker dragen. Dat is de bedoeling, want als de verkiezing­skoorts toeslaat, stellen we vast dat politici geneigd zijn een masker op te zetten”, zegt Kris Dockx.

Actuele thema’s

“We gingen eerst aankloppen bij burgemeest­er Bart De Wever. Daarna volgden de kopstukken van de andere partijen. Op dit moment is er nog geen vrouw in de politieke arena. We polsen nog bij Meyrem Almaci, voorzitter van Groen.”

“Ons politieke theater vindt geen onderdak in Het Kruitmagaz­ijn. Dat is niet praktisch. Ons huis in Adegem wordt de uitvalbasi­s van het politieke theater. Hier worden nu al decors gebouwd en klaargemaa­kt. We zijn ook bezig om algemene thema’s voor te bereiden zoals bijvoorbee­ld het stedelijk onderwijs en de mobiliteit in de stad Antwerpen”, zegt Kris Dockx.

Het project beïnvloedt in elk geval het kijk- en luisterged­rag van Liesbeth en Kris. “We bekijken het Antwerps nieuws nu met veel meer aandacht en overleggen meteen als er een onderwerp is dat we kunnen gebruiken. De eerste voorstelli­ng is nog niet voor morgen. Eerst komt er een meeting met alle kopstukken waar we hen hun eigen hoofd cadeau doen. In het voorjaar willen we van start gaan. Eenmaal begonnen, kunnen we niet meer terug. De opvoeringe­n worden gefilmd en verspreid via sociale media.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Kris Dockx en Liesbeth Debra.
FOTO ERIK VANDEWALLE Kris Dockx en Liesbeth Debra.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Burgemeest­er Bart De Wever is al klaar.
FOTO ERIK VANDEWALLE Burgemeest­er Bart De Wever is al klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium