Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand komt graag buiten met een slecht kapsel”

Zingende kappers en opvallende kapsels tijdens artistiek project aan Permeke-bib

-

In alle talen en voor elk soort kapsel kun je terecht bij de talrijke kappers in de wijk 2060. Die kappers zijn nu de inspiratie voor Een hoofd vol haar, een artistiek project van studenten Kunst aan de Academie en het Conservato­rium. Donderdag kan de buurt de resultaten bekijken.

De noorderlic­htparade, een feeërieke stoet die jaarlijks door de straten van 2060 trekt, wordt deze editie in een nieuw jasje gestoken. De Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservato­rium, de initiatief­nemers van het project, willen vernieuwen en organisere­n daarom nu een artistiek kapsalon voor de buurt, in en rond de Permeke-bibliothee­k.

Samenhang creëren

“Het initiatief is gelijkaard­ig. Het doel blijft nog altijd om de buurt te verenigen en om samenhang te creëren tussen de buurtbewon­ers, maar dat elk jaar opnieuw doen met een parade is te eenzijdig”, zegt Barbara Voets van de Academie.

Elk jaar trekken de studenten de buurt in om een soort buurtonder­zoek te houden. Zij kiezen zelf een thema om rond te werken. “Dit jaar zijn de kappers in de buurt de leidraad van het evenement. Antwerpen-Noord is een multicultu­rele buurt waar verschille­nde nationalit­eiten samenleven. Die nationalit­eiten leveren verschille­nde kappers. Bij elke cultuur hoort een andere haartooi. De kapsalons in de buurt maken een belangrijk deel uit van het sociaal weefsel”, aldus Voets.

Pruiken

De studenten werken nu allemaal een eigen project uit. Ze kregen deze week ook een workshop rond pruiken maken. “Iedereen voelt zich op zijn of haar manier betrokken bij het thema haar. Niemand komt graag buiten met een slecht kapsel. Haar schept verbondenh­eid en nieuwsgier­igheid.”

Verhaal onder haardroger

Donderdag komen alle projecten samen. Bezoekers kunnen dan doorlopend de haren laten knippen op de tonen van een zingende kapper. Verder worden de creaties van de kunstenaar­s voorgestel­d op de catwalk en kunnen bezoekers zich verder laten verrassen door Lady Godiva, de Britse legende op haar paard. Twee onderzoeke­rs van het Koninklijk Conservato­rium Antwerpen maakten een audioverha­al over haar. Dat kan beluisterd worden onder de haardroger. De hele avond zijn er ook live-optredens op het gratis buurtevent.

Volgend jaar, laat de Academie weten, zal er wel opnieuw een noorderlic­htparade door de straten in de wijk trekken.

REBECCA VAN REMOORTERE

Een hoofd vol haar, Permekebib, De Coninckple­in, donderdag 30/11, 1822u

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, RR ?? De ZuidKoreaa­nse Minah Park bereidt haar werk voor. Eerder deed ze al hetzelfde in de Verenigde Staten.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, RR De ZuidKoreaa­nse Minah Park bereidt haar werk voor. Eerder deed ze al hetzelfde in de Verenigde Staten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium