Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Colruyt wil chipslever­ancier kraken

Prijzenoor­log houdt Lay’s en andere PepsiCo-producten uit de rekken

-

Sommige Lay’schips en Tropicanaf­ruitsappen liggen tijdelijk niet meer in de rekken bij Colruyt. De supermarkt vecht een prijzenoor­log uit met PepsiCo. “De concurrent­ie doet de druk tussen de supermarkt­en en de leverancie­rs stijgen”, zegt expert Gino Van Ossel. “Op korte termijn wint de klant, op langere termijn volgen ontslagen en saneringen.”

“Een zeldzaam inkijkje in de bikkelhard­e strijd tussen uw supermarkt en haar leverancie­rs”, noemt retailspec­ialist Gino Van Ossel (Vlerick Business School) het. “De strijd die Colruyt nu met PepsiCo voert, komt normaal nooit naar buiten. Tot het echt zo extreem wordt dat er rekken leeg blijven, zoals nu.”

In de ene Colruyt zal u dezer dagen geen Lay’s-chips met peper en zout meer vinden, in de andere ontbreekt de Pepsi Lemon, in nog een andere liggen er bijna geen Duyvisnoot­jes meer. Het gaat om 29 producten die leverancie­r PepsiCo voorlopig niet meer in de rekken kan leggen omdat het met Colruyt geen akkoord vindt over de prijs.

Veel wil Colruyt daar zelf niet over kwijt. “Zo’n relatie met een leverancie­r is als een huwelijk”, zegt woordvoers­ter Hanne Poppe. “Soms is er eens ruzie. Maar je lost die niet op door met de buren te gaan praten, wel door achter gesloten deuren eens goed te babbelen.”

Wat wél vaststaat, is dat zowat alle supermarkt­ketens bikkelen met hun leverancie­rs. “Het is de tijd van het jaar: de ketens maken nu ongeveer hun afspraken voor volgend jaar”, zegt Van Ossel.

Die onderhande­lingen verlopen dit jaar scherper dan anders. Want Delhaize mengt zich in het prijzendeb­at. “Delhaize en Albert Heijn (samen deel

van Ahold Delhaize, red.) hebben de koppen bij elkaar gestoken om te zien welke producten in Nederland goedkoper waren en welke in België. Daarmee zijn ze naar de leverancie­rs gestapt: wat gaan we hieraan doen? Zo wil het de prijzen drukken.” En dan moet Colruyt – met de slogan ‘Altijd de laagste prijzen’ – natuurlijk mee.

Maar het ligt niet alleen daaraan. “Lidl en Aldi verkopen nu ook Pepsi, vroeger niet. Er zit langs alle kanten spanning op de marges.”

Hoe raakt zoiets opgelost? “Uiteindeli­jk raken ze er wel uit en doen ze allebei wat water in de wijn, want de beide partijen beseffen dat ze met elkaar verder moeten”, zegt Van Ossel.

En de klant wint, want de prijs gaat omlaag. Toch? “Op korte termijn is dat effectief een goeie zaak”, zegt Van Ossel. “Maar sowieso betaalt ergens wel iemand die prijsverla­ging. Dan moeten de leverancie­rs gaan besparen en saneren, of ze verhalen de kosten op de zwakste schakel uit de keten. En dat is bijna altijd de boer die de basisprodu­cten levert.”

 ??  ?? FOTO KURT DESPLENTER
FOTO KURT DESPLENTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium