Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rubens inspireert ook buiten musea

Antwerpse kunstensec­tor zet mee de schouders onder barokjaar 2018

- ILSE DEWEVER www.antwerpenb­arok2018.be

JAN FABRE

Kunstenaar ‘‘Ik verklap niets, maar ik weet intussen welke richting het met de werken uit zal gaan. Verleden, heden en toekomst worden erin verweven.’’

De voormalige SintAugust­inuskerk, nu Amuz, krijgt voor haar 400ste verjaardag drie werken van Jan Fabre. Een blikvanger in het feestluik van het barokjaar dat vanaf juni 2018 Antwerpen bezet.

Als heimat van Rubens heeft Antwerpen alles in huis om tijdens Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert tot januari 2019 een lijvig tentoonste­llingsprog­ramma aan te bieden in de musea. Aansluiten­d werd gisteren in Amuz het evenement- en feestluik voorgestel­d, gedragen door de Antwerpse kunstensec­tor.

In kerken

Amuz, dat in 2006 de deuren opende als concertcen­trum, was aanvankeli­jk een kloosterke­rk. Gebouwd in 1618, is het complex in de Kammenstra­at in het barokjaar precies 400 jaar oud. “En Laus Polyphonia­e, ons festival voor oude muziek, is dan ook toe aan zijn 25ste editie”, vertelt voorzitter Philip Heylen.

“Dat wordt gevierd met een extra lang festival, dat uitlopers heeft tot in december 2018. Daarnaast hebben we drie nieuwe werken besteld bij Jan Fabre, die onder de Antwerpse kunstenaar­s het begrip ‘barok’ het best benadert. Vanaf de zomer van 2018 zullen die werken Amuz permanent verrijken.”

De nieuwe Fabres worden verwacht rond het altaar, op de plaats waar nu kopieën hangen van een Rubens, een Van Dyck en een Jordaens. “Ik heb me ook door die drie grote schilders laten inspireren voor de nieuwe werken”, zegt Fabre. “Sinds deze opdracht mij in 2015 werd toevertrou­wd, heb ik al een honderdtal schetsen gemaakt. Ik verklap niets, maar ik weet intussen welke richting het met de werken uit zal gaan. Verleden, heden en toekomst worden erin verweven.”

In de Sint-Norbertusk­erk op de Dageraadpl­aats zal tijdens het stadsfesti­val ook het nieuwe barokorgel worden ingespeeld.

Op straat

Dat barok tijdens het feestjaar breed wordt geïnterpre­teerd, bewijzen diverse projecten in de openbare ruimte. Zo nodigt Yvon Tordoir, een jonge Antwerpse graffitiku­nstenaar, buitenland­se collega’s uit om in de oude stad vier reusachtig­e muren onder handen te nemen. “Elk van de werken zal rechtstree­ks geïnspiree­rd zijn op de barok. Zo doen we iets met fotorealis­tische schilderku­nst, grafiek, trompe-l’oeil en typografie.” Of de schilderku­nst uit de barok en graffiti niet mijlenver uit elkaar liggen? “Helemaal niet, Rubens heeft zelf verscheide­ne murailles, grote muurschild­eringen, gemaakt.”

In het verlengde van dit ‘kunst op straat’-project krijgen jongeren onder impuls van bibliothee­k Permeke de kans om in de wijk 2060 enkele muren te beschilder­en in barokstijl. En omdat tijdens de barok voor het eerst ook burgers actief kunst gingen bestellen, kunnen de bewoners van vijf Antwerpse buurten met postcode 2018 zelf ook een kunstwerk laten maken voor hun wijk.

In zalen

Met barokmuzie­k als vaandeldra­ger speelt een groot deel van de podiumprog­rammatie zich af in zalen. Het Antwerpse B.O.X., dat met barokke klanken nieuwe muziek maakt, werkt aan een project met het Deense Efterklang en het IJslandse Kórus. Oratoriumk­oor deChorale bereidt een getheatral­iseerde versie van Bachs Johannespa­ssie voor. En Johan Petit sleutelt met Baroque Orchestrat­ion X aan een theatraal barokconce­rt “over liefde en angst in onzekere tijden”.

Ook De Parade, Thomas Verstraete­ns optocht met duizend Antwerpena­ren, krijgt een staartje. De Parade 2 wordt een monumental­e video-installati­e.

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER, RR ?? Van Rubens en Bach tot Efterklang en graffitiku­nstenaar Yvon Tordoir: het barokjaar brengt oude meesters en nieuwe talenten samen.
FOTO'S JEROEN HANSELAER, RR Van Rubens en Bach tot Efterklang en graffitiku­nstenaar Yvon Tordoir: het barokjaar brengt oude meesters en nieuwe talenten samen.
 ??  ?? FOTO AFP
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium