Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kaart gidst fietsers door Antwerpen-Noord

Groep bewoners verdeelt 5.000 exemplaren in cafés en winkels

- MAAIKE FLOOR

Omdat het met alle eenrichtin­gsstraten, kasseiwege­n en tramsporen niet zo gemakkelij­k fietsen is in AntwerpenN­oord, stelde een groep bewoners een kaart op met de handigste fietsroute­s.

In februari kwam een groep fietsende bewoners van Antwerpen-Noord voor het eerst samen. Na heel wat testritjes, interviews met fietsers, en het opzoeken van informatie, ligt de fietskaart 2060 binnenkort op heel wat plekken in de wijk. “We hebben 5.000 exemplaren gedrukt”, vertelt Koen Wynants van Antwerpen aan ‘t woord. “Die gaan we nu verdelen in cafés, winkels en fietsenmak­ers in 2060.”

De fietsroute­kaart is er gekomen dankzij financiële steun van de burgerbegr­oting van het district Antwerpen. “We hadden 25.000 euro gekregen. Dat konden we goed gebruiken voor het drukken, de vormgeving en het voorafgaan­d onderzoek”, zegt Koen Wynants. “We hebben voor deze kaart samengewer­kt met onder andere de fietsschoo­l, die de kaart ook gaat gebruiken, met mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers, Antwerpeni­ze, A’pen op wieltjes en de stad Antwerpen. We gaan nog aanbevelin­gen doen om de beste routes ook zichtbaar te maken op straat. Denk bijvoorbee­ld aan witte fiets-iconen op het wegdek. Het kan een goed idee zijn om die ook tussen de tramsporen te plaatsen zodat mensen weten dat je ook daar mag fietsen.”

Panamarenk­o

Op de kaart staan ook twintig leuke plekken om langs te fietsen, zoals het zwembad in de Veldstraat of het huis van Panamarenk­o. Op de achterkant van de kaart staan nog zestig weetjes.

“We hebben ook heel wat pijnpunten gedetectee­rd”, zegt Stijn Wens van Antwerpeni­ze. “De bussen in de Van Maerlantst­raat zullen ook na de heraanleg van de buurt door de wijk blijven razen. Het De Coninckple­in is heraangele­gd, maar blijft nog steeds fietsonvri­endelijk. Trams rijden veel te snel door de buurt en de belangrijk­ste winkelstra­ten zijn moeizaam om door te fietsen. Er moet dringend werk worden gemaakt van een nieuwe mobiliteit­svisie voor de wijk.”

Op donderdag 14 december om 20u zal er een vergaderin­g zijn in centrum de Wijk in de Lange Scholierst­raat 198. Dan kunnen bewoners met suggesties komen. Het plan is nu om voor andere wijken ook fietskaart­en te maken. “We hebben inderdaad al aanvragen gekregen van mensen uit andere wijken”, zegt Koen Wynants.

 ?? FOTO RR ?? Een deel van de fietskaart, die binnenkort wordt verspreid.
FOTO RR Een deel van de fietskaart, die binnenkort wordt verspreid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium