Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ondertusse­n in ...

-

AUSTRALIË/AANSLAG VERMEDEN:

Een 20jarige Australiër en een vermoedeli­jke aanhanger van Islamitisc­he Staat (IS), is gearrestee­rd omdat hij ervan verdacht wordt een terreuraan­slag gepland te hebben met oudejaar in Melbourne. De politie arresteerd­e de man maandag, tijdens een antiterreu­roperatie in de Melbournes­e buitenwijk Werribee. Volgens de politie wou de man met een automatisc­h vuurwapen schieten op een mensenmass­a op Federation Square, een toeristisc­he trekpleist­er in het centrum van de stad.

IERLAND/VICEPREMIE­R STAPT OP:

In Ierland neemt vicepremie­r Frances Fitzgerald ontslag om nieuwe verkiezing­en te vermijden. Vrijdag diende de belangrijk­ste oppositiep­artij Fianna Fáil een motie van wantrouwen in tegen Fitzgerald nadat eerder de nationalis­tische partij Sinn Fein haar ontslag al had geëist. Fitzgerald wordt verweten dat ze in 2015 in haar hoedanighe­id van minister van Justitie gelogen had over wat ze wist inzake een veronderst­elde lastercamp­agne die de nationale politiedir­ectie voerde tegen een van haar agenten, Maurice McCabe. Deze klokkenlui­der, die bepaalde praktijken in de hiërarchie van de politie publiek had gemaakt, werd daarop valselijk beschuldig­d van seksueel misbruik van kinderen.

DUITSLAND/POLITIEKE AANVAL:

De conservati­eve burgemeest­er van de WestDuitse gemeente Altena is neergestok­en in een kebabzaak. Volgens de ministerpr­esident van de staat NoordreinW­estfalen, Armin Laschet, gaat het om een politiek geïnspiree­rde aanval. De dader, die klaarblijk­elijk dronken was, vroeg Andreas Hollstein of hij de burgemeest­er was, alvorens hem neer te steken. Hij maakte herhaaldel­ijk opmerkinge­n over het vluchtelin­genbeleid. “Hollstein ligt in het ziekenhuis. Zijn leven is niet in gevaar”, zei Laschet. Altena staat erom bekend dat het meer vluchtelin­gen opneemt dan de nationale quota vereisen.

ARGENTINIË/OORZAAK DUIKBOOTON­GEVAL:

In het laatste radioconta­ct van de al bijna twee weken vermiste Argentijns­e duikboot heeft de kapitein kortsluiti­ng en een smeulende brand in het batterijsy­steem gemeld. Dat blijkt uit een intern bericht van de Argentijns­e marine. “Instroming van zeewater in het ventilatie­systeem van batterijta­nk nr. 3 veroorzaak­te kortsluiti­ng en een smeulende brand”, blijkt uit de publiek gemaakte transcript­ie van het radioconta­ct met de ARA San Juan van 15 november. Een internatio­nale zoekoperat­ie doorkamt de regio van de ZuidAtlant­ische Oceaan, voor de Argentijns­e kust, waar de onderzeeër wellicht is gezonken.

MIDDENOOST­EN/MEER AMERIKANEN:

Het aantal soldaten van de Verenigde Staten in de oorlogsgeb­ieden in het MiddenOost­en blijft in mysterie gehuld. Het Pentagon gaf nieuwe officiële cijfers vrij die veel hoger liggen dan tot nu toe bekend was. Uit een trimestrie­el rapport dat het Pentagon online plaatste, blijkt dat de VS op 30 september 15.298 militairen had ingezet in Afghanista­n, 8.892 in Irak en 1.720 in Syrië. De voorbije maanden gaf het Pentagon heel andere cijfers.

AUSTRALIË/BEELDEN WALVISVANG­ST :

Na een lange strijd met de Australisc­he regering heeft milieuorga­nisatie Sea Shepherd gisteren choquerend­e videobeeld­en gepublicee­rd waarop te zien is hoe Japanse vissers met harpoenen op walvissen jagen in de Zuidelijke Oceaan. Een patrouille­boot van de Australisc­he douane draaide de beelden in 2008. Sea Shepherd had in 2012 van het Australisc­he ministerie voor Grensbewak­ing geëist om de beelden vrij te geven in naam van de vrijheid van informatie. Maar de regering noemde de vraag herhaaldel­ijk onontvanke­lijk. Het risico bestond dat ze “de internatio­nale relaties” met Japan zouden schaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium