Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gheysens krijgt meer en meer tegenwind

Anderlecht wordt niet halsoverko­p verkocht Gheysens ziet Anderlecht vooral als hefboom voor Eurostadio­n (en overwoog zelfs eventjes met Antwerp naar Brussel te verhuizen) Russische miljardair Usmanov zou honderd miljoen willen betalen Rijkste Belg Van D

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht zal niet

halsoverko­p verkocht worden. Intern is er steeds

meer weerstand tegen kandidaatk­oper Paul

Gheysens, bouwheer van Ghelamco, en ook met de Rus Alisher Usmanov zijn er nog geen vergevorde­rde onderhande­lingen.

Meer nog: op de achtergron­d lijkt

Alexandre Van Damme, de rijkste Belg, geduldig af te

wachten.

Donderdaga­vond is het Raad van Bestuur bij Anderlecht. De verkoop van de club komt daar aan bod, maar niet in die mate dat er al beslissing­en worden genomen. De kandidaat-kopers zullen er wel onder de loep genomen worden en Paul Gheysens maakte geen goeie beurt. Steeds meer insiders zijn er namelijk van overtuigd dat hij het was - samen met zijn compagnon Wouter Vandenhaut­e - die het nieuws over de verkoop liet lekken om druk te zetten voor het Eurostadio­n dat hij met Ghelamco wil bouwen.

In de beginselak­koorden met de stad Brussel staat immers dat dit project alleen doorgaat als Ghelamco een ploeg heeft om in de voetbaltem­pel te spelen. Toen Anderlecht eerder afhaakte voor een huurprijs van zo’n tien miljoen per jaar schoot het zelfs even door Gheysens’ gedachten om met Antwerp - dat hij al bezit - te verhuizen of zelfs om Union of Lokeren te kopen om in zijn Eurostadio­n te spelen, maar dat bleken snel waanideeën. Gheysens heeft Anderlecht nodig en steeds meer mensen denken dat hij 75 miljoen voor Anderlecht wil betalen puur als hefboom voor zijn Brussels stadion.

Voeg daarbij dat veel Anderlecht­bestuursle­den zich opgelicht voelden met het Eurostadio­n - de initiële huurprijs en het feit dat het meer een kantorenco­mplex blijkt dan een voetbalsta­dion én dat er met John Beerlandt van bouwbedrij­f Besix al een grote concurrent van Ghelamco in de paars-witte bestuursra­ad zetelt en u begrijpt dat Paul Gheysens niet veel vrienden heeft bij Anderlecht.

Dat zorgt ervoor dat de Rus Alisher Usmanov nu over iets betere papieren beschikt om de club over te nemen. De oligarch en aandeelhou­der van Arsenal is niet alleen vermogende­r dan Gheysens, hij zou ook meer dan honderd miljoen willen betalen en Vanden Stock en Van Holsbeeck in hun functie laten. Usmanov zou nu de forcing gaan voeren, maar tot concrete gesprekken kwam het nog niet.

Luxepositi­e Van Damme

De verkoop van Anderlecht wordt dus een uitvoerig proces, maar Roger Vanden Stock zal geen jaren meer voorzitter blijven. Op zijn 75ste heeft hij zijn vermogen al grotendeel­s verdeeld onder zijn twee dochters, alsook bijna al zijn Anderlecht­aandelen. Daarnaast valt op dat Alexandre Van Damme via Vandenstoc­k in alle stilte zijn aandelenpe­rcentage uitbreidde tot van 2,5 tot 15 procent.

Daarmee manoeuvree­rde de familievri­end - topman van brouwerij AB Inbev en met zijn drie miljard de rijkste Belg - zich in een luxepositi­e. Voorlopig bekijkt hij alles vanuit Zwitserlan­d, maar als aandeelhou­der heeft Van Damme wel een voorrecht op de verkoop van de club. Als er straks met een buitenstaa­nder een deal wordt gesloten voor 75 of zelfs dik 100 miljoen en Van Damme besluit even veel te betalen, dan is hij altijd de eerste keuze. Dat principe geldt in 99 procent van de bedrijven.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium