Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijdt Van Aert met een slap kader?

- (bow)

Wat is nu het probleem met die Felt-fietsen van Wout van Aert? Insiders beweren dat de renner klaagt dat zijn crossfiets “te slap” is.

“Dat heeft alles te maken met de constructi­e van het carbon waaruit het fietskader is gemaakt”, zegt ex-renner Frank Hoste, die in Gent een bedrijf heeft dat kaders lakt en ontwerpt. “Hoe lichter de fiets in het veldrijden, hoe beter. Want je moet hem nu en dan op je rug nemen natuurlijk. Maar soms is het beter dat het frame iets steviger gebouwd wordt aan het braquet en het balhoofd. Het frame zal dan uiteraard iets zwaarder worden, maar er zal dan ook minder vermogen verloren gaan bij het trappen. Van Aert is 1m87. Hij kan vermogen verliezen als de fiets niet op zijn maat is. Je hebt geen optimale pedaaltred, waardoor kracht verloren gaat.”

De oplossing: een ander frame bouwen, op maat van de renner.

“Maar dat is een kostelijke affaire”, zegt Frank Hoste. “Tom Boonen bijvoorbee­ld, die niet echt de standaardm­aten van een renner heeft, kreeg een fiets op maat. Ik denk Peter Sagan ook. Die heeft heel korte benen en een lang bovenlicha­am. Dan moet het frame aangepast zijn om geen vermogenve­rlies te hebben. Toen Leif Hoste bij Katusha reed, wilde hij niet met Focus rijden. Dus liet hij een Italiaans kader op maat maken en dat werd volledig overspoten met de sponsors van het team. Maar toen hij aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad stond, merkte de fietsconst­ructeur dat op. Hij is moeten starten met zijn reservefie­ts.”

Dus is dat een optie voor de wereldkamp­ioen veldrijden?

“Neen, vroeger knepen de teams nog wel eens een oogje dicht, maar nu gaat dat niet meer”, zegt Hoste. “Er zijn uitzonderi­ngen hoor, voor Chris Froome bijvoorbee­ld. Shimano sponsort Team Sky, maar heeft geen ovalen tandwiel. Froome wil daar per se mee rijden, dus laat het toe dat hij een ander merk monteert. Tot er eens iets fout zal lopen natuurlijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium