Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wist dat ik tijd nodig had”

Jelle Van Damme komt drie maanden na zijn transfer eindelijk aan de oppervlakt­e

- GERT GYSEN

Hij werd in augustus binnengeha­ald als de toptransfe­r van Antwerp. Maar sindsdien bleef het relatief stil rond Jelle Van Damme. Het duurde een tijdje voor hij op toerental kwam, nu groeit hij steeds meer naar zijn beste niveau. “Op de linkerkant in een viermansde­fensie gaat het beter.”

De verwachtin­gen rond Jelle Van Damme waren vanaf dag één zeer hooggespan­nen bij Antwerp. Op dat moment misschien zelfs te hoog. Bij zijn eerste invalbeurt, thuis tegen Sint-Truiden, klonken het applaus en gejoel toen hij het veld betrad bijna luider dan na de gelijkmake­r van Owusu. Alsof de Messias was neergedaal­d. Maar het liep aanvankeli­jk moeizamer dan iedereen had gehoopt. Het begon met ziekte die hem uit de selectie voor de wedstrijd tegen Oostende hield. Een week later zette hij zichzelf buitenspel door Laszlo Bölöni – wanhopig op zoek naar een valabele rechtsacht­er – te vertellen dat hij liever niet op de rechtsback depanneerd­e. “Dat zou voor niemand goed zijn”, klonk het eerlijk. Maar daardoor duurde het wel nog anderhalve maand vooraleer Van Damme zijn eerste basisplaat­s bij Antwerp mocht vieren. Mede geremd door een ontsteking aan de patellapee­s én een verdedigin­g die goed draaide - met Borges op zijn favoriete positie op links. Voor 29 oktober speelde Van Damme nooit langer dan een halfuur. Uiteindeli­jk kwam zijn eerste basisplaat­s er toch, tegen Moeskroen, wegens het uitvallen van Sall en eerder Arslanagic. Maar ook die eerste matchen als basisspele­r verliepen moeizaam. Eerst als linkse man in een driemansde­fensie, een week later tegen Charleroi als linkerflan­kspeler in een systeem met drie/vijf verdediger­s. In die wedstrijd kwam Van Damme vaak te laat, waardoor hij veel overtredin­gen moest maken. Maar er was een indicatie van beterschap, want met 11,6 kilometer was de ouderdomsd­eken van de ploeg wel de Antwerpspe­ler met de meeste gelopen meters op de teller. Maar pas sinds de match in Eupen speelt hij op de positie waarvoor Luciano D’Onofrio hem naar Antwerp had gehaald: linksachte­r in een viermansde­fensie. Sindsdien gaat het crescendo. Afgelopen weekend tegen KV Mechelen trok de 34-jarige Oost-Vlaming zelfs al regelmatig mee in de aanval.

“Zaterdag was mijn wedstrijd degelijk tot goed. Op de linkerkant in die viermansde­fensie gaat het beter. Voor iedereen. Dat beseft de trainer ook wel”, zegt Jelle Van Damme zelf. “Ik probeer nu aanvallend ook meer mijn momenten te kiezen.” Van Damme weet dat hij tijd nodig had om op toerental te komen. “Ik ben zelfkritis­ch genoeg. Ik ken mijn lichaam beter dan wie ook en wist vooraf dat ik enkele matchen nodig zou hebben om op topniveau te komen. In Amerika speelde ik altijd centraal achterin, ik had een aanpassing­speriode nodig.”

Niet alleen op het veld moest Van Damme een klik maken. Ook naast het veld was het voor hem wennen om weer in België te zijn. Hij keerde terug naar België om dichter bij zijn kinderen te zijn. Het is op dat vlak een voltreffer. Maar tegelijk moest hij ook Los Angeles achter zich laten, waar hij heel graag woonde.

Beker of competitie?

Antwerp neemt de bekercompe­titie erg serieus en de verwachtin­g is dan ook dat Bölöni in Kortrijk niet te veel zal veranderen aan zijn ploeg. Het is sowieso een moeilijk evenwicht voor de Great Old: aanklampen bij de top zes of hopen op de kortste weg naar Europa via de beker. Van Damme: “Wat het belangrijk­ste is, Kortrijk of Standard? Goede vraag. Het zijn twee verschille­nde competitie­s, maar ook twee mooie wedstrijde­n. Twee mooie kansen. Die wedstrijd op Sclessin is voor mij toch speciaal, hé. Maar laten we daar pas na de match tegen Kortrijk over praten.”

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Jelle Van Damme: steeds beter op dreef.
FOTO GMAX AGENCY Jelle Van Damme: steeds beter op dreef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium