Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als er strafschop­pen komen, zal Gillet ons kwalificer­en”

Standard jaagt Anderlecht de stuipen op het lijf met Killer Clown van 1m20

- MICHAËL VAN DAMME, DAVID VAN DEN BROECK, BOB FAESEN

De kraker van de achtste finales van de Croky Cup is Anderlecht Standard. Beide ploegen hebben een goed elan te pakken voor de Classico, maar Standard heeft één extra troef: bekerdoelm­an JeanFranço­is Gillet. De exRode Duivel jaagt Anderlecht sinds een absurde zondag 4 oktober 2015 de stuipen op het lijf.

In het bureau van KV Mechelen-trainer Aleksander Jankovic hangt een schilderij van de hand van een van de clubdokter­s: een portret van de doelman die vanavond onder de lat staat bij Standard, Jean-François Gillet, twee jaar jonger. Hij wordt afgebeeld als Pipo de Clown die drie ballonnen vasthoudt met daarop de namen Praet, Okaka en Tielemans. Het drietal voetbalt niet meer voor paars-wit, maar was de scène groter geweest, dan hadden Dendoncker, Deschacht, Kara en Obradovic ook op het doek gestaan. Naast

Jean-François de Clown is een meetlat geschilder­d. Het doek is 1m50 groot.

Grote momenten in het voetbal zijn clair-obscurs van tegengeste­lde emoties. Het portret verbeeldt een absurd gloriemome­nt voor KV Mechelen en zijn toenmalige doelman Jean-François Gillet. Voor Anderlecht een trauma waar de hoofdrolsp­elers liever niet meer over praten. We contacteer­den vier van hen, enkel toenmalig Anderlecht-doelman Silvio Proto wilde ons te woord staan, maar zei zich nauwelijks wat bijzonders te herinneren van nochtans een van de opmerkelij­kste wedstrijde­n in de recente geschieden­is van paars-wit, minder dan 26 maanden geleden.

Standard en zijn bekerdoelm­an Jean-François Gillet hopen vanavond de wonden van die Anderlecht - KV Mechelen weer open te rijten bij diens terugkeer naar het Constant Vanden Stock-stadion.

“Wat twee jaar geleden is gebeurd, is ongeloofli­jk”, zegt de 38-jarige JeanFranço­is Gillet, die zich in de competitie moet tevredenst­ellen met een rol als doublure voor Guillermo Ochoa. “Of het in de hoofden van de Anderlecht-spelers kan spelen? Het zal in ieders hoofd spelen.”

Ook Standardco­ach Sa Pinto gebruikt het om zijn ploeg een psychologi­sch voordeel toe te eigenen. Anderlecht zal moeten winnen, want: “Als er strafschop­pen komen, zal Gillet ons kwalificer­en”, aldus de Portugees.

PraetOkaka­Tielemans

Flashback naar zondag 4 oktober 2015, de setting van het schilderij. Thibaut Courtois is geblesseer­d en bondscoach Marc Wilmots heeft eindelijk AA Gent-doelman Matz Sels opgeroepen. De 36-jarige Jean-François Gillet is zoals altijd geselectee­rd. “Sels zou er eigenlijk altijd bij moeten zijn”, fulmineert analist Johan Boskamp. “Je gaat toch geen speler van 37 jaar meesturen naar het EK? Zorgt Gillet voor de goede sfeer in de kleedkamer? Dan kun je ook Pipo de Clown oproepen.”

In het Constant Vanden Stock-stadion is de sfeer elektrisch. Anderlecht heeft net een roemloze 1-0-nederlaag geleden tegen Qarabag. Maar na ruim vijf minuten fluit scheidsrec­hter Frederik Geldhof een strafschop voor een domme overtredin­g van Seth De Witte op Ezekiel. Steven Defour heeft een week eerder tegen Sint-Truiden gemist vanop de stip, dit keer zet Dennis Praet zich achter de bal. Praet likt zijn lippen, Gillet strekt zijn armen uit alsof hij op de boeg van de Titanic staat. De bal gaat laag centraal naar doel, Gillet redt met de benen. Na dertien minuten klimt Cocalic op de rug van Okaka. Geldhof trekt geel en wijst opnieuw naar de stip. Okaka kan de misser van Praet goedmaken, maar Gillet duikt kordaat naar de rechterhoe­k en klemt in twee tijden de bal. Anderlecht blijft drukken, KV Mechelen ziet af. Defour trapt twee keer op de lat, Hanni – toen nog bij Mechelen – kopt op de dwarsligge­r. Na rust brengt Okaka Anderlecht toch op voorsprong met een hakje na een gekraakt schot van Dendoncker.

Drie minuten voor tijd begaat Cissé dom hands in de zestien. Zelfs ref Geldhof kan zijn ogen niet geloven. “Drie strafschop­pen fluiten in Anderlecht, dan weet je dat ze klaar staan met verwijten als je ernaast zit. Maar ik kon niet anders. Ik had perfect zicht op de fase”, zegt hij. “Het is zo’n wedstrijd die zo bijzonder is dat je je elk detail herinnert. Ik was opgelucht toen ik thuis de beelden herbekeek en zag dat ik telkens juist zat.”

Idrissa Sylla gaat zich tot ergernis van Anderlecht­trainer Besnik Hasi moeien. Sylla is niet aangeduid als strafschop­nemer, terwijl met Youri Tielemans een van de vaste penaltytra­ppers is ingevallen. Na de discussie trapt de 18jarige publieksli­eveling. Gillet staat opnieuw emotieloos in doel als een sfinx met gespreide poten. Hij maakt een kattenspro­ng naar links en redt ook de derde strafschop. Tielemans begraaft zijn gezicht in zijn handen, al zijn de consequent­ies van zijn misser dan nog niet duidelijk. Wel als Kara Mbodj in de blessureti­jd de bal ongelukkig voorbij zijn eigen doelman werkt, waardoor Mechelen een onwaarschi­jnlijk gelijkspel uit de brand sleept (1-1).

“Bij elke penalty die Anderlecht miste, kregen we vertrouwen”, zegt Jankovic. “Ik denk nog elke dag aan die match, dankzij het schilderij in mijn bureau”, lacht hij.

Tien reddingen

Als het laatste fluitsigna­al volgt, zijgt Gillet op zijn knieën neer, hevig pompend met de vuisten, voor hij wordt overspoeld door zijn ploegmakke­rs. Bij Anderlecht spuit uit het ene oor frustratie, uit het andere ongeloof. Er klinken gezangen: “Hasi buiten!”

De frustratie bij Anderlecht­coach Besnik Hasi over de drie gemiste strafschop­pen zit zo diep dat hij op zijn persbabbel zegt niet te begrijpen dat zijn spelers ze allemaal laag hebben getrapt “En dat tegen een keeper van 1m20.” Hasi zou zich later verontschu­ldigen bij Gillet, die ‘slechts’ 1m81 meet, maar die dag boven iedereen in het Constant Vanden Stock-stadion uittorende.

Op 29 januari van dit jaar keerde Gillet al als Standarddo­elman terug naar Anderlecht. De thuisploeg had zestig procent balbezit en 26 schoten op doel, maar Gillet hield met tien reddingen de nul. De Luikenaar staat vanavond meer dan ooit als clown in doel. Niet Pipo, wel een Killer Clown die de Anderlecht­spelers de stuipen op het lijf jaagt.

 ?? FOTO RR ?? Uit onze krant van maandag 5 oktober 2015.
FOTO RR Uit onze krant van maandag 5 oktober 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium