Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Temt Maes zwart beest?

- WIM HOUTTEQUIE­T

‘Bekerspeci­alist’ moet voorbij Gent zien te geraken Sporting Lokeren moet, wil het voortbeker­en, vanavond in de Ghelamco Arena voorbij AA Gent zien te geraken. De omstandigh­eden zitten tegen, maar misschien kan ‘bekerspeci­alist’ Peter Maes zijn manschappe­n aanzetten tot een stunt?

32 matchen, 1 keer gewonnen

Het obstakel voor Lokeren op weg naar de kwartfinal­es: AA Gent. En die ploeg mag gerust een zwart beest worden genoemd. Van de voorbije 32 wedstrijde­n – alle competitie­s samen – kon Lokeren slechts één keer winnen van de buren uit Gent. De laatste overwinnin­g dateert al van 22 september 2010: 3-2.

Onlangs verloor Lokeren thuis nog met 0-3 tegen de Buffalo’s. “Die cijfers geven een vertekend beeld”, vindt trainer Peter Maes. “We werden niet overrompel­d door Gent en we incasseerd­en twee doelpunten op stilstaand­e fases. Dat moet beter. Spijtig dat we niet op volle kracht staan. Ach, we gaan er sowieso het beste van maken. Het is en blijft een derby.”

Sterkhoude­rs ontbreken

Dat Lokeren niet op volle sterkte naar Gent trekt, is een understate­ment. Maes kan vanavond geen beroep doen op enkele sterkhoude­rs. Killian Overmeire en Marko Miric lagen al eerder in de lappenmand, Tom De Sutter, Mijat Maric en Bob Straetman zijn daar na dit weekend bijgekomen. Kortom, Lokeren ontbeert veel ervaring in de centrale as.

“Het is nu aan anderen om op te staan”, klinkt Maes strijdvaar­dig. “Er zal hier en daar dus wat veranderen aan de opstelling.”

Bovendien geeft Maes doelman Davino Verhulst – die aan een uitstekend seizoen bezig is – rust, waardoor Ortwin De Wolf onder de lat staat. “Het is een jongen met veel potentieel. Het is voor een keeper misschien niet het ideale moment om zich te tonen, maar we moeten zien of hij klaar is voor het echte werk, mocht Verhulst iets overkomen.”

In herfstdipj­e beland

Na een knap reeksje van vier opeenvolge­nde wedstrijde­n zonder nederlaag kon Lokeren de laatste vier wedstrijde­n in de competitie niet meer winnen: twee nederlagen en twee gelijke spelen. Bovendien staat de Lokerse doelpunten­machine al vier wedstrijde­n droog.

“Op basis van scorend vermogen verkeren we inderdaad in een dipje”, bevestigt Maes. “Enkele weken geleden waren we wel efficiënt en vonden verschille­nde spelers de weg naar doel. We waren toen niet afhankelij­k van een topschutte­r. Nu loopt het even iets minder. Die periodes wisselen elkaar af, dat is normaal voor een ploeg als Lokeren.”

Prima bekerpalma­res

Tegenover al die negatieve factoren staat één pluspunt: de uitstekend­e bekerreput­atie van Peter Maes. In zijn elf seizoenen als trainer van een eersteklas­ser oogstte hij al enkele successen in de beker. Hij bereikte drie keer de finale, waarvan hij er twee won; speelde drie halve finales, één kwartfinal­e, drie achtste finales en een keer werd zijn ploeg in de eerste ronde uitgeschak­eld. Kortom, een mooi palmares.

“Daar zitten enkele mooie resultaten tussen. We speelden altijd wel voor de prijzen. De ambitie is dit seizoen wel iets anders. Niet zozeer om een prijs te pakken, wel om eerst goed voetbal te brengen. Daarna zien we wel wat er

uit de bus valt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dirigeert Peter Maes zijn ploeg naar de kwartfinal­es?
FOTO BELGA Dirigeert Peter Maes zijn ploeg naar de kwartfinal­es?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium