Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omdat er geld mee te verdienen valt, tiens

Facehoe? Instawaaro­m?

- (gma)

Beheert elke voetballer zijn profiel zelf?

Neen. De kleinere profielen worden vaak wel nog zelf beheerd, maar zodra een speler enige bekendheid krijgt, wordt dat beheer al snel uit handen gegeven. De clubs kunnen een handje helpen, anderen laten een vriend hun profielen beheren. Wie profession­eel te werk wil gaan, schakelt een social media-bedrijf in. In België zijn Sporthouse Group – met onder anderen Dries Mertens en Kevin De Bruyne in de portefeuil­le – en de Belgische tak van 90/24 Sports – met Simon Mignolet en Thomas Vermaelen – de grootste namen.

Waarom zou je iemand inhuren om je sociale media te verzorgen?

Omdat het – als je het goed wilt doen – simpelweg moet. “Veel atleten zijn gebaat bij ondersteun­ing”, zegt exbasketba­ller Tomas Van Den Spiegel, co-eigenaar van Sporthouse Group. “Ze hebben de tijd, goesting of energie niet om ermee bezig te zijn. Een bedrijf als dat van ons kent ook alle ins and outs van de sociale media en beschikt over alle mogelijke tools om een account te helpen uitbouwen.” En beschermt ook tegen wangebruik. “Online zijn er veel valse accounts die een graantje popularite­it proberen mee te pikken”, zegt Alexandre De Meeter van Sportimize. “Als je zelf een officiële, geverifiee­rde account hebt die goed beheerd wordt, kun je de informatie­stroom rond jouw persoon blijven bepalen.”

Wie bepaalt wat er verschijnt?

Een hele hoop mensen, zo blijkt. Er is in de eerste plaats de speler zelf, maar daarnaast checken ook de bedrijfjes die hen bijstaan of wat ze willen posten wel verstandig is. “Wij willen vooral dat een speler authentici­teit uitstraalt”, zegt Van Den Spiegel. “Je moet niet het gevoel wekken dat er een machine achter zo’n post zit. Elke speler heeft een bepaald profiel of karakter, die posts moeten aansluiten bij wie ze zijn.” En mogen niet conflicter­en met wat de club of de sponsors willen. Zo zijn er in België clubs die hun spelers een gedragscod­e laten respectere­n. Een paar afspraken: geen berichten over blessures, geen opruiende taal naar de tegenstand­ers toe of checken of de kledij die je draagt bij interviews wel strookt met die van de clubsponso­r. “Een speler, een makelaar, een sponsor, in sommige gevallen de club zelf: bij ons gaat er nooit iets buiten tot iedereen ervan op de hoogte is”, concludeer­t Van Den Spiegel.

Kost dat veel, je profielen laten beheren?

Neen. Toch niet voor een voetballer. Vele bedrijfjes leveren in de beginfase zelfs gratis werk en vragen pas een vergoeding wanneer de speler in kwestie een mooie buitenland­se transfer maakt. Maar zelfs dan wordt er voor de online begeleidin­g van een modale speler niet meer dan 1.000 euro per maand gevraagd. Een social mediabedri­jf haalt zijn winst dan ook niet uit het onderhoude­n en updaten van de profielen, wel uit de partners en sponsors die via een spelerspro­fiel zichzelf of een product in de markt willen zetten. Hoe populairde­r het profiel, hoe meer geld het kan opbrengen.

Hoeveel is een like nu eigenlijk waard?

“Bij Cristiano Ronaldo kun je wel zeggen dat hij duizenden euro’s verdient per post, maar verder kun je alles moeilijk valorisere­n”, vindt De Meeter. Een like, volger of nieuwe fan is voorlopig niet vast te leggen in euro’s. “Die waardebepa­ling staat echt nog in de kinderscho­enen”, vindt ook Van Den Spiegel. “Bovendien moet je de waarde van een profiel niet bepalen aan de hand van het aantal volgers, maar wel aan de hand van het bereik dat je kunt hebben. Een spelerspag­ina op Facebook met 10.000 likes kan door middel van originele en authentiek­e content meer mensen bereiken dan een pagina met 100.000 likes.” De inkomsten uit

online advertisin­g waren dit jaar voor het eerst groter dan die uit tv-reclame. Een betrouwbar­e manier om te berekenen wat een profiel nu waard is, is meer dan ooit gewenst.

Kan een club profijt halen uit spelers met veel volgers?

Zeker wel. Zo zijn er in België clubs die af en toe aan hun spelers vragen om activiteit­en of promoties van de club te delen op hun eigen persoonlij­ke profielen om zo meer publicitei­t te vergaren. Puur financieel kan er ook geprofitee­rd worden. “Door de komst van Rezaeian zoeken we een manier om in Iran truitjes van KV Oostende aan de man te brengen”, zegt Bram Keirsebilc­k, perschef en verantwoor­delijke social media bij KV Oostende. “Hij is er zo populair dat er zeker mensen zullen zijn die online een truitje zouden willen bestellen. Het enige probleem is dat Facebook er niet toegankeli­jk is en laat dat net het medium zijn waarmee je makkelijk en snel een link om te bestellen kunt verspreide­n. Via zijn populaire Instagrama­ccount lukt dat immers niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium