Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk nog eens een spannende en boeiende cross”

- WERNER BOURLEZ

Een jaar lang zwoegen om een veldrit te organisere­n en dan vaststelle­n dat de toppers net dat weekend uitkiezen om te gaan trainen in Spanje. Maar de organisato­ren van de veldritten in Hasselt (zaterdag) en Mol (zondag) treuren niet. “Het zal eens niet eentonig en voorspelba­ar zijn.”

Geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert dit weekend in het veld. De twee toppers trainen dan in respectiev­elijk in Benicassim en Calpe onder de Spaanse zon. Ook Lars van der Haar, Laurens Sweeck, Michael Vanthouren­hout en Kevin Pauwels zijn op stage. Wie blijft dan nog over?

“Toon Aerts, Tom Meeusen en Quinten Hermans keren wel terug om dit weekend te crossen”, zegt Erwin Vervecken, die voor Golazo de cross in Hasselt organiseer­t. “En er zijn ook de thuisblijv­ers Corné van Kessel en Klaas Vantornout. Tja, je kan het ook positief bekijken: het zal eens niet eentonig zijn, het wordt een open strijd. Toon Aerts is favoriet, maar er zijn meerdere kandidaat-winnaars. Dus spanning verzekerd, want er is geen Mathieu die er in de eerste ronde al vandoor kan gaan. In Niel was het ook een boeiende cross.”

Maar zullen de toeschouwe­rs dan wel de weg naar Hasselt vinden als Van Aert, Van der Poel en co niet meedoen?

“Het zal misschien een beetje minder zijn, maar niet in die mate dat we ons zorgen maken”, zegt Vervecken. “Twee jaar geleden hebben we met Golazo een grote enquête gehouden bij de supporters: waarom komen ze naar de cross? We waren wat bang dat met het afhaken van Sven Nys de toeschouwe­rsaantalle­n serieus zouden zakken. Maar wat bleek? 90% van de veldritfan­s komt naar de cross voor de beleving, de sfeer en de strijd. Ze komen niet om voor één welbepaald­e renner te supportere­n. Dat maakt juist de charme van de cross. Het jaar na Nys bleven de fans inderdaad niet weg.”

Boonen als toeschouwe­r

Ook voor Koen Monu, organisato­r van de Zilvermeer­cross in Mol zondag, is het ontbreken van de twee toppers geen probleem.

“Het is jammer natuurlijk, maar geen drama. Het is nu dé kans voor de anderen om eens te schitteren. Niel was inderdaad de spannendst­e cross van het jaar. Tom Meeusen en David van der Poel zitten mekaar zelfs al op te stoken: wie van ons gaat winnen?”

Het zijn dezelfde tenoren van zaterdag die ook in Mol zullen strijd leveren.

“Alleen Toon Aerts is nog onzeker, maar we proberen hem te overhalen om ook zondag te rijden”, zegt Monu. “En het is de laatste keer dat Rob Peeters, die hier is opgegroeid, zijn thuiscross rijdt. De fans zullen massaal aanwezig zijn. Misschien komt Tom Boonen ook.”

Bij de vrouwen ook geen Sanne Cant dit weekend.

“Maar de rest is er wel. Ik heb net nog Katie Compton vastgelegd. En op vrijdag en zaterdag wordt hier het WK masters gehouden. Er zijn meer dan 500 renners ingeschrev­en. Het wordt een crossfeest van drie dagen.”

Mol is geen klassement­scross, dat speelt de organisati­e natuurlijk parten.

“Bijna hadden we de plaats van Francorcha­mps in de Superprest­ige ingenomen, maar finaal werd gekozen voor Boom. Omdat dat een cross is met niveauvers­chil en daar ontbrak het, op Gavere na, wat aan in de Superprest­ige. Maar als er een plaatsje mocht vrijkomen, denk ik wel dat ze voor de Zilvermeer­cross zullen kiezen. En dan zullen die toppers wel hun stage onderbreke­n om hier te rijden. Want voor de Wereldbeke­r, de Superprest­ige en de DVV Verzekerin­gen Trofee is met het klassement geld te verdienen.”

“90% van de fans komt naar de cross voor de beleving, de sfeer en de strijd. Ze komen niet voor één bepaalde renner.” Erwin Vervecken, organisato­r Hasselt

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Veel zand, allicht veel volk, maar geen tenoren zondag aan het Zilvermeer in Mol.
FOTO PHOTO NEWS Veel zand, allicht veel volk, maar geen tenoren zondag aan het Zilvermeer in Mol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium