Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sportpalei­s krijgt toch zijn bekerfinal­e

- (pdk)

Vanavond worden de heenmatche­n van de halve finales van de beker gespeeld, en de uiteindeli­jke winnaars spelen daarna de finale. Nogal wiedes? Niet in het Belgische volleybal, waar momenteel een zwaar dispuut om machten en centen woedt tussen de federatie en de topclubs. Maar in tegenstell­ing tot de geruchten gaat de bekerfinal­e dus wel door. Niet omdat de zaak is uitgepraat, wel omdat de hete aardappel wordt doorgescho­ven.

Al anderhalve maand wordt onder vier ogen overleg gevoerd tussen Guy Juwet, de nieuwe voorzitter van de nationale federatie, en Philippe Boone, voorzitter van de Liga, de belangenve­reniging van de topclubs. “Als grote jongens”, zegt Boone. “Het is niet langer een zandbak.”

Waarmee een einde moet komen aan een hatelijk dispuut om macht en centen dat ertoe leidde dat teleurgest­elde spelers en coaches van hun club moesten thuisblijv­en terwijl ze op de Volleyprom­s werden uitgeroepe­n tot laureaat. En dat de jaarlijkse Supercup, tussen kampioen Roeselare en verliezend bekerfinal­ist Maaseik, van de kalender werd gehaald. “Onze sport werd daarmee niet gediend”, beaamt Juwet. “Maar ik ben overtuigd dat we het dispuut binnenkort achter ons kunnen laten.”

Boone spreekt hem niet tegen, maar ontkent evenmin dat federatie en Liga nog flinke klippen te ronden hebben. “We weten inderdaad waar we naartoe moeten, maar we zijn die weg nog niet ingeslagen. Volgende week worden de gesprekken voortgezet.”

Rode vod

De discussie over de beker zal op die gesprekken (nog) niet ter sprake komen. “Die problemati­ek is als een rode vod voor de neus van de stier”, aldus Boone. “Het heeft geen zin om nu met die vod te gaan zwaaien. We kwamen overeen om de discussie on hold te zetten tot na de finale, om dan in alle sereniteit een vergelijk te zoeken. Het evenement komt dus niet in gevaar.”

Een paar maanden geleden opperde de Ligavoorzi­tter nog dat het hem fair leek om 80 procent van de winst van de bekerfinal­e opzij te leggen voor de deelnemend­e ploegen. Iets wat bij de federatie op gefronste wenkbrauwe­n werd onthaald.

“We kunnen het echt niet maken om de finalisten een bom cash te bieden”, stelt Guy Juwet. “Het klopt dat we er geld aan verdienen, maar dat spenderen we aan onze nationale ploegen en aan de werking van de Volleybals­chool. Iets waar de clubs mee van profiteren.”

“De bekerfinal­e levert een winst van pakweg 80.000 euro op”, zegt Boone. “Wij claimen dat geld niet, ook al zijn het de deelnemend­e clubs die ervoor zorgen dat er geld wordt verdient aan de finale. En uiteraard willen ook wij sterke nationale ploegen en een goed functioner­ende Volleybals­chool.”

Maar als de Liga geen royaal deel van de winst claimt, wat wil ze dan wél? “Respect”, zegt Boone. “We willen betrokken worden bij het beleid.”

 ?? FOTO WAS ?? Een vol Sportpalei­s voor de bekerfinal­e, het kan dus toch dit
seizoen.
FOTO WAS Een vol Sportpalei­s voor de bekerfinal­e, het kan dus toch dit seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium