Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier jaar cel voor overval op zumbaleraa­r

Dader Tarik F. al negen keer veroordeel­d in acht jaar tijd

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Tarik F. (36) veroordeel­d tot vier cel voor de gewelddadi­ge overval op zumbainstr­ucteur Jhonny Zapata (45). Die raakte ernstig gewond, omdat hij tijdens zijn vlucht van een balkon naar beneden stortte.

De feiten dateren van 28 juni 2017, op Linkeroeve­r. Zumbaleraa­r Jhonny Zapata Sarmiento wordt even voor 10u ’s morgens in verdachte omstandigh­eden aangetroff­en onderaan zijn balkon. De man van Peruaanse origine is schaars gekleed en houdt een wit snoer vast dat vol bloed hangt, en dat rond zijn pols zit gedraaid. De man verkeert in levensgeva­ar. Zijn aangezicht is zwaar gehavend, hij heeft een hersenvlie­sbloeding en verschille­nde breuken.

De speurders treffen in zijn appartemen­t sporen aan die wijzen op een gevecht met een andere persoon. Er hangt bloed op de muren, er staan glazen met alcoholisc­he dranken en in de slaapkamer vinden ze een mes en een beschadigd strijkijze­r. Ook uit buurtonder­zoek blijkt dat er een hevige ruzie is geweest. Via een vingerspoo­r op een koffietas komen de speurders uit bij veelpleger Tarik F.

F. en het slachtoffe­r hadden mekaar leren kennen in café Charivari aan de Brouwersvl­iet, in het Schippersk­wartier. Volgens het slachtoffe­r nam hij F. mee naar huis, waar ze koffie en cava dronken. Zapata viel in slaap en toen hij wakker werd, bleek hij aan armen en voeten te zijn vastgebond­en. Beklaagde Tarik beukte vervolgens op hem in.

Zapata kon zich loswringen en

F. vluchtte weg via het balkon, maar kwam dan ten val. Volgens Tarik F. is dat maar een deel van het verhaal. Zapata zou bij hem avances hebben gemaakt, maar F. gaf hem te kennen geen homo te zijn. F. stal vervolgens een laptop, die hij voor één gram cocaïne verkocht.

Negen keer veroordeel­d

De vaststelli­ngen van de onderzoeke­rs bevestigde­n eerder de versie van de zumbaleraa­r. De rechtbank acht het bewezen dat Tarik F. doelbewust met het slachtoffe­r mee naar huis was gegaan om hem te kunnen beroven. Hij had hem gekneveld, herhaaldel­ijk geslagen en daarna naar het terras gedreven. De man is met deze feiten niet aan zijn proefstuk toe en werd sinds 2009 al negen keer veroordeel­d. Hij moet het slachtoffe­r ook een provisione­le schadeverg­oeding van 3.000 euro.

Tarik F. werd ook vervolgd voor het beroven van een vrouw, die hij aan het Centraal Station had leren kennen. Volgens de vrouw had F. eerst pils met haar gedronken, maar had hij dan plots een schaar tegen haar nek gezet, om haar te kunnen beroven van haar bankkaart en gsm. De rechtbank achtte deze feiten echter niet bewezen en sprak hem voor die overval vrij.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De politie aan het appartemen­tsgebouw op de Blancefloe­rlaan, waar slachtoffe­r Jhonny Zapata (onder) van het balkon viel.
FOTO WIM HENDRIX De politie aan het appartemen­tsgebouw op de Blancefloe­rlaan, waar slachtoffe­r Jhonny Zapata (onder) van het balkon viel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium