Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevaar op scheur in synagoge op het Zuid geweken

Joods gebedshuis in Bouwmeeste­rsstraat gestut met 119 betonnen palen

- MAAIKE FLOOR

De afgelopen maanden is de synagoge Shomre Hadas op het Zuid gestabilis­eerd door ze te stutten met 119 betonnen palen die zestien meter diep in de grond zitten. Daardoor is het gevaar geweken dat de synagoge verder in twee zou scheuren.

Al toen de synagoge in 1891 werd gebouwd, wist architect Joseph Hertogs dat de ondergrond niet overal even stabiel was. “Dwars onder de synagoge door liep een zijkanaal van de slotgracht rond de Spaanse vesten. Aan de rechtse kant van het perceel kwam de synagoge op onstabiele aangevoerd­e grond te staan. Daarom liet de architect een deel van het gebouw stutten door houten palen”, legt architect Rutger Steenmeije­r uit. “Door schommelin­gen van de grondwater­stand zijn die palen gaan rotten en was de synagoge aan het verzakken. Je ziet dat overigens ook op andere stukken van het Zuid. De straten zijn daar vaak een maanlandsc­hap. Ook het KMSKA had problemen aan de achterkant van het gebouw door lichte verzakking­en.”

Tussen de nieuwe ondergrond­ste steunpalen worden nu verbinding­en gemaakt waarop de muren kunnen rusten. Daarna kan de vloer worden teruggepla­atst en kan gestart worden met de restaurati­e van de buitenkant van de synagoge. Als die is afgerond, wordt het interieur aangepakt.

“Het plafond is al verstevigd”, zegt Stefanie Reyskens van Steenmeije­r Architecte­n. “Ondertusse­n zijn ook de oorspronke­lijke kleuren onderzocht. Die blijken veel uitgesprok­ener te zijn dan de kleuren die na de Tweede Wereldoorl­og zijn aangebrach­t om het beschadigd­e interieur te herstellen.”

Caroline Bastiaens (CD&V), schepen van Patrimoniu­m en Eredienste­n, kwam dinsdag poolshoogt­e nemen van de stand van zaken. “Dit is een heel bijzondere synagoge. Toen die gebouwd werd, was het al een voornaam gebouw. Het is belangrijk dat het monument in ere wordt hersteld, ook om er straks weer eredienste­n te kunnen laten plaatsvind­en. Door alles in één groot dossier aan te pakken, wat hier gebeurd is, wordt vermeden dat het gebouw langer dan nodig gesloten blijft.”

Rabbijn Aron Malinsky kwam dinsdag ook even kijken naar de voortgang van de werken. “De akoestiek is hier fantastisc­h. Ik ben zelf voorzanger geweest in deze synagoge, en mijn vader ook.”

Koperen dak

Aan de buitenkant van de synagoge worden de gevels, de glas-in-loodramen en het dak gerestaure­erd. Een blikvanger wordt de koperen dakbekledi­ng. De torentjes hebben die nu al, maar ook de rest van het dak wordt met koper bekleed. “We hebben veel informatie verzameld over de oorspronke­lijke materialen en kleuren. Na de restaurati­e zal alles er zo veel mogelijk uitzien als in 1893, toen de synagoge voltooid was”, zegt Rutger Steenmeije­r.

De joodse gemeenscha­p is heel blij met de grote restaurati­ewerken. “Deze synagoge is uniek in Europa”, zegt Laurent Trau, voorzitter van de joodse gemeente. “Nu gaan de diensten door in een klein lokaaltje juist achter de synagoge. We kijken er al naar uit om in de loop van 2019 weer te verhuizen naar een prachtig gerestaure­erde synagoge.”

Het totale budget van de renovatie bedraagt 2,6 miljoen euro. Het grootste deel daarvan, 2,5 miljoen euro, komt van de Vlaamse overheid. Een kleine 100.000 euro komt van de stad Antwerpen.

ERIN REDMOND Kunststude­nte, morgen in Permeke ‘‘Ik wil zoveel mogelijk roodharige­n verzamelen, zodat we voor een keer geen minderheid, maar wel een meerderhei­d vormen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER ?? De vloer van de synagoge ligt helemaal open. De monumental­e lusters zitten veilig in houten kisten. Kleine foto’s: De diepe scheuren zijn voorlopig nog goed zichtbaar. En de oorspronke­lijke kleuren worden onderzocht.
FOTO'S JAN VAN DER De vloer van de synagoge ligt helemaal open. De monumental­e lusters zitten veilig in houten kisten. Kleine foto’s: De diepe scheuren zijn voorlopig nog goed zichtbaar. En de oorspronke­lijke kleuren worden onderzocht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium